Hoe voorkom je klachten?

Internationale RSI-dag

28 februari staat speciaal in het teken van RSI. Deze 'kantoorziekte' zijn klachten die voortkomen uit het maken van herhalende bewegingen, wat voornamelijk voorkomt bij mensen die lang achter hun computer werken.

Repetitive strain injury

De klachten ontstaan vaak door activiteiten zoals typen, het gebruik van de muis en het vasthouden van een telefoon of tablet. De herhalende bewegingen en statische houdingen zorgen voor overbelasting van spieren en pezen, vooral in de nek, schouders, armen en handen. Dit kan leiden tot constante pijn of pijn bij specifieke bewegingen. Andere veelvoorkomende RSI-klachten zijn spierspanning, stijfheid, trillingen, krachtverlies en verkrampingen. Deze klachten komen niet alleen op kantoor voor, maar ook bij magazijn- en productiemedewerkers. Door herhaaldelijk kracht uit te oefenen, onvoldoende afwisseling in bewegingen te hebben en regelmatig blootgesteld te worden aan trillingen, kunnen de klachten verergeren. Deze factoren kunnen leiden tot aanhoudende pijn, verhoogde spierspanning of, in ernstige gevallen, uitval. Bekende benamingen voor deze klachten zijn onder andere muisarm, tenniselleboog, golfelleboog en het Carpaal Tunnel Syndroom.

Werkplekonderzoek

Hoe zit het met jouw werkplek, doet het aan de vereisten? Wellicht ben je geïnteresseerd in een werkplekonderzoek? Een werkplekonderzoek kan je inzicht geven in de fysieke belasting die jouw team ervaart. Daarmee wordt ook inzichtelijk welke belastbaarheid een werknemer nodig heeft om het dagelijkse werk uit te kunnen voeren. Ben je benieuwd naar hoe je RSI-klachten kunt voorkomen binnen je team? Neem dan contact met ons op via info@bewegenwerkt.nl of 085 073 33 00.

Onze adviseur John Matthijs heeft de afgelopen jaren bij ruim 200 werknemers van Politie Brabant Noord-Oost werkplekonderzoeken uitgevoerd. Lees hier meer over onze aanpak.

Wat te doen om RSI te voorkomen?

Gelukkig kan RSI vaak worden voorkomen door een combinatie van goede werkhoudingen, afwisseling in bewegingen en het zorgen voor voldoende rust. Belangrijke punten zijn:

  • Ergonomische werkplek: Zorg voor een goede werkplekindeling, met een verstelbaar bureau en stoel die je in staat stellen om in een comfortabele, neutrale houding te zitten.
  • Correcte houding: Zorg voor een rechte houding en zorg ervoor dat je niet naar voren leunt.
  • Regelmatig pauzes: Maak elke 30 tot 60 minuten een korte pauze om je lichaam te ontspannen. Dit kan door even op te staan, uit te rekken of een wandeling te maken.
  • Afwisselen van bewegingen: Vermijd langdurige herhalende bewegingen. Probeer als het kan taken af te wisselen om overbelasting te voorkomen.

Bronnen: De Fitte Medewerker