Veelgestelde vraag
Van werkdruk naar werkgeluk: hoe pak je dit aan?
Werkgeluk en werkdruk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goede balans tussen wat je wilt en wat je kunt is noodzakelijk om werkgeluk te ervaren. Hoe zorg je ervoor dat de balans zo veel mogelijk aanwezig is? Welke rol speelt jouw omgeving? En op welke wijze kun je hier zelf invloed op uitoefenen? Adviseur John Matthijs legt het uit.
John: ‘‘Geen werkdruk leidt vaak niet tot werkgeluk. De meeste mensen willen toch wel graag iets te doen hebben op hun werk, willen graag enige uitdaging. Te veel werkdruk leidt ook niet tot werkgeluk, want te veel belast worden is niet bevorderlijk voor je gezondheid en je geluk. Een goede balans tussen wat je wilt en wat je kunt is noodzakelijk. En niet zo eenvoudig te realiseren omdat dit voor iedereen weer anders is. Mede omdat de omgeving en jijzelf steeds veranderen, is de kans op minder geluk regelmatig aanwezig. Ongeluk is niet perse erg, wanneer je zelf grip hebt op de manier hoe je geluk weer kunt hervinden!’’
De do’s en dont’s om werkgeluk te realiseren
“Geluksprofessor” Raghunathan, werkzaam aan de Universiteit van Houston, maakt onderscheid in een aantal do’s en dont’s om werkgeluk te realiseren. Hij is auteur van het boek “Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?” (2016) een bestseller over geluk. Een belangrijk uitgangspunt voor werkgeluk is volgens hem de aanwezigheid van een aantal basisvoorwaarden. Heel simpel gezegd is een dak boven je hoofd, voldoende te eten, en je veilig voelen in huis en op straat erg belangrijk voor je geluk beleving. Daar heb je niet altijd 100% invloed op.
3 thema's die van invloed zijn op geluk
Daarnaast noemt hij 3 belangrijke thema’s die van invloed zijn op geluk:
- Autonomie: mensen ervaren meer geluk wanneer zij het gevoel hebben zelf te kunnen en mogen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen voor een maaltijd die je wilt eten of het beoefenen van een sport.
- Betrokkenheid: mensen hebben minimaal één persoon nodig met wie ze lief en leed kunnen delen. Je geluksgevoel daalt sterk wanneer je je eenzaam voelt.
- Competenties: mensen willen graag dingen doen waarvan ze vinden dat ze dit goed kunnen. Dat wil niet zeggen dat je dit goed kunt, maar wel dat je dit gevoel hebt. Denk aan iemand die denkt dat hij goed kan zingen, maar wat niet zo is.
Raghunatan benoemt nog een andere belangrijke eigenschap van mensen wat helpt bij het vinden van geluksgevoel: “goed is goed!”. Mensen die nooit of niet snel tevreden zijn met wat ze hebben (fixed mindset) zijn vaker ongelukkig dan mensen die uitgaan van het feit dat er genoeg is voor iedereen op onze wereld (groeimindset).
Workshop: Van werkdruk naar werkgeluk
In de workshop “Van werkdruk naar werkgeluk” wordt de bovenstaande theorie gekoppeld aan praktische vaardigheden die helpen bij het vinden en bewaken van balans. Geluk is trainbaar! Hierbij is niet alleen aandacht voor het geluk van de medewerker, maar ook voor de invloed van geluk op een team of een organisatie.
Wil je meer informatie?
We vertellen je graag meer over onze aanpak en oplossingen. Neem contact met ons op via info@bewegenwerkt.nl of 085 073 33 00.