Welke rol speelt leefstijl in relatie tot COVID-19?

Veelgestelde vraag

COVID-19 heeft ons flink in de greep en heeft grote gevolgen voor onze maatschappij, economie en ons welzijn. Gelukkig hebben we een goede gezondheidszorg zodat als we besmet raken met het coronavirus prima zorg krijgen.

Sinds het begin van de pandemie weten we steeds meer over het virus. Zo zien we dat mensen met leefstijl gerelateerde aandoeningen (obesitas, hoge bloeddruk, hart & vaatziekten en type 2 diabetes) vaker met het virus te kampen hebben. Maar welke rol leefstijl precies speelt in het ziektebeloop en is nog de vraag.

Onderzoek geeft ons wel een idee waar we moeten kijken. Zo blijkt dat een ontregelde stofwisseling kan leiden tot een ontstekingsproces. Deze ontsteking wordt door ons immuunsysteem in gang gezet. Bij obesitas en aan overgewicht gerelateerde ziekten zoals type 2 diabetes en hart- en vaatziekten stopt deze ontstekingsreactie niet, maar sluimert verder. Ons immuunsysteem staat continu onder spanning – als een uitgerekt elastiekje – en raakt uitgeput. Deze uitputting kan er wel eens de reden voor zijn dat we gevoeliger zijn voor het virus COVID-19.

Een gezonde leefstijl als ‘buffer’

Een gezonde leefstijl (gezonde voeding, niet roken, voldoende; beweging, slaap en ontspanning) zou wel eens een grote ‘buffer’ kunnen vormen. We weten dat een gezonde leefstijl ons immuunsysteem sterker maakt bij een optimale dosering. Een voorbeeld: matig intensief bewegen is voor onze weerstand effectiever dan zeer intensief bewegen.

Met plezier werken aan je weerstand

We weten vrij goed wat we voor een gezonde leefstijl kunnen doen. De uitdaging is dan niet zozeer wat je kunt gaan doen maar hoe je het aanpakt.

Wij geven met het online programma Ik Vitaal een antwoord op de vraag: hoe pak ik mijn leefstijlverandering aan? In 6 stappen (en 17 lessen) leer je de basisvaardigheden hoe je jouw gedrag kunt veranderen. En hoe je jouw persoonlijke doel kunt bereiken. Dat doe je niet alleen, maar samen met een coach en andere deelnemers. Door samen aan de slag te gaan is de kans op succes vele malen groter.

Meer weten? Van COVID naar GoFIT

Op woensdag 7 oktober hebben adviseurs Hanneke van den Boogaard en Kees der Weduwe een online masterclass gegeven over de relatie tussen leefstijl en COVID-19. Je kan de 45 minuten durende masterclass 'Van COVID naar GoFit' terugkijken door hieronder je gegevens in te vullen. Je komt daarna op een pagina waar je de opname van de masterclass kan bekijken.

Wil je meer informatie?

We vertellen je graag meer over onze aanpak en oplossingen. Neem contact met ons op via info@bewegenwerkt.nl of 085 073 33 00.