Erasmus MC onderzoekt effectiviteit van het beweegprogramma

Laatste nieuws

Het Erasmus MC is met Bewegen Werkt een evaluatieonderzoek gestart naar het beweegprogramma Bewegen Werkt. Dit onderzoek wordt geleid door onderzoekers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC in Rotterdam.

Het onderzoek

In dit onderzoek worden deelnemers aan het programma gevolgd. Daarnaast worden ook cliënten benaderd die (nog) niet deelnemen aan Bewegen Werkt. Bij beide groepen wordt onderzocht hoe hun gezondheid, leefstijl en participatie veranderd.

Alle onderzoek deelnemers worden één jaar lang gevolgd waarin ze drie vragenlijsten invullen. Daarmee onderzoeken we in hoeverre Bewegen Werkt bijdraagt aan het verbeteren van de leefstijl, gezondheid en participatie. En dat ten opzichte van uitkeringsgerechtigden die niet meedoen aan Bewegen Werkt.

Ook wordt onderzocht in hoeverre de kwaliteit van de uitvoering van Bewegen Werkt invloed heeft op de effectiviteit. En we gaan kijken welke invloed de betrokkenheid van de gemeente heeft op de effectiviteit. Hiervoor gaan we de verschillen tussen de gemeentes in kaart brengen met een procesevaluatie. Dat doen we door een aantal consulenten van de gemeente, Bewegen Werkt coaches en deelnemers te interviewen.

Het onderzoek gaat van start zodra de COVID maatregelen het fysieke Bewegen Werkt programma binnen weer toelaten. De eerste (voorlopige) resultaten zullen na ongeveer een jaar bekend zijn. Na 2,5 jaar verwachten we alle resultaten binnen te hebben.

Meer weten?

Wil je meer informatie over dit onderzoek, dan kun je contact opnemen met Roos Hijdra (r.hijdra@erasmusmc.nl).

Dit onderzoek wordt uitgevoerd met subsidie van ZonMW vanuit Effectiviteitsonderzoek. Dit is onderdeel van het Preventieprogramma 2019-2022 'Integraal en met kennis aan de slag'.