Buurtsportcoach

Op dit moment bewegen veel volwassenen in Nederland (en met name in achterstandswijken) te weinig. Dit heeft verschillende gevolgen zoals overgewicht, depressiviteit, eenzaamheid of fysieke klachten. De buurtsportcoach heeft als doel om deze bewoners in beweging te krijgen en aan te laten sluiten bij het bestaande beweegaanbod in en rond de wijk(en).

Voor wie?

Bewoners die in aanmerking komen voor coaching naar passend beweegaanbod kennen de volgende achtergrond:

  • Bewoners die structureel onvoldoende actief zijn (Nederlandse Norm Gezond Bewegen)
  • Bewoners die verhoogde gezondheidsrisico’s lopen door hun ongezonde leefstijl (overgewicht, depressiviteit, hoge bloeddruk, diabetes, slijtage gewrichten)
  • Bewoners die gezondheidsklachten hebben, fysiek en/of mentaal (depressiviteit, overgewicht, rugklachten, eenzaamheid, vermoeidheid, slecht zelfbeeld etc.)

Onze aanpak

Onze aanpak kent de volgende stappen:

  • Het maken van een plan van aanpak en begroting
  • Netwerk opbouwen
  • Beweegaanbod in beeld brengen
  • Verschillende onderzoeken (laten) doen

Ter uitvoering van gemaakte afspraken met de gemeente draagt Bewegen Werkt als werkgever de verantwoordelijkheid en worden partners uit de wijken gevraagd voor het dragen van een stuk medeverantwoordelijkheid voor een succesvolle uitvoering van de buurtsportcoach. In deze samenwerking wordt uitgegaan van een gemeenschappelijke visie op het belang van voldoende bewegen en/of sporten.

Resultaten

Bewegen Werkt is werkgever van de buurtsportcoach in verschillende wijken in de gemeente Den Haag, namelijk: Segbroek, Rivierenbuurt/Statiosnbuurt, Loosduinen Senioren, Haagse Hout, Scheveningen, Ypenburg/Leidschenveen, Schilderswijk, Bouwlust/Vrederust, Transvaal, Laak, Rustenburg/Oostbroek en Moerwijk/Morgenstond.

Er worden door de buurtsportcoach per jaar gemiddeld 125 bewoners per wijk toe geleid naar passend beweegaanbod. Ook beschikt de buurtsportcoach over een groot netwerk en neemt bijvoorbeeld deel aan maandelijkse wijknetoverleggen. De buurtsportcoach legt een verbinding tussen sport- en beweegaanbieders, onderwijs en zorg- en welzijnsinstellingen.

Het grotere doel is om een stad of dorp gezonder en vitaler te laten worden. Dit wordt behaald door samen te werken met diverse partijen waaronder zorg, welzijn, sport en onderwijs.

Buurtsportcoach Den Haag

Bewegen Werkt is werkgever van de buurtsportcoach in de gemeente Den Haag. We zijn in de gemeente Den Haag actief is 6 wijken.

Vraag het onze experts

Heb je vragen, of ben je benieuwd wat de buurtsportcoach voor jou of jouw gemeente betekenen? Neem dan contact op met één van onze experts.

Maarten Boot Bewegen Werkt coach en Buurtsportcoach
Erwin Lankhorst Operationeel directeur

Neem contact op

Wil je informatie of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.