Een deelnemer aan het woord

Ik voel mij nu krachtiger, gezonder en energieker dan ooit

Aan het eind van het beweegprogramma horen vaak mooie verhalen van deelnemers. Coach Karin Leferink sprak recent met een oud-deelneemster. Zij vertelde wat het programma haar heeft gebracht: ‘‘Ik ben heel wat kilo's kwijt en ik heb hard gewerkt aan mijn fysieke houding, maar vooral mijn mentale gezondheid is erg vooruit gegaan. Ik voel mij nu krachtiger, gezonder en energieker dan ooit. Daarnaast heb ik voor het eerst in mijn leven plezier gemaakt in een groep.’’

Hieronder lees je een kort interview met deze deelneemster.

Hoe ben je gestart bij Bewegen Werkt?

Ik had de intake bij Bewegen Werkt op mijn verjaardag en dat het juist die dag was, is wel als een soort rode draad door mijn ontwikkeling heen gelopen. Dit aangezien ik mij goed kon herinneren hoe ik mij voelde en daar op terug kon vallen als ik het even moeilijk had met betrekking tot het traject: terug naar toen, dat nooit!

Welke ontwikkeling heb je doorlopen?

Eigenlijk zoveel dat ik niet het niet eens kan benoemen. Ik kan wel beschrijven dat ik voordat ik begon, ik mijzelf een soort paria vond, ver buiten de maatschappij. Zelfs de hele coronacrisis had bijna geen invloed op mijn leven, want ik zag niemand en ging de deur alleen uit voor het broodnodige. En dat was al zo, ver voordat er een pandemie was.

Nu, na het traject weet ik dat ik wel nog kansen en mogelijkheden heb. Dat ik wel een doorzetter ben en wel dingen af maak. Ik ben heel wat kilo's kwijt en ik heb hard gewerkt aan mijn fysieke houding, maar vooral mijn mentale gezondheid is erg vooruit gegaan. Ik voel mij nu krachtiger, gezonder en energieker dan ooit. Daarnaast heb ik, eerlijk is eerlijk, voor het eerst in mijn leven plezier gemaakt in een groep én met een groep.

Wat neem je mee naar de toekomst?

Bewegen is iets geworden wat ik toch wel bijna elke dag inzet. Al is het even wandelen of gewoon rek en strek oefeningen doen. Ik ben nu comfortabeler in mijn lichaam en wil goed voor mijzelf zorgen en beweging hoort daar bij. Ook kan ik het inzetten als ik onrustig word.

Wat zijn je dromen?

Mijn droom is een eigen succesvol platform te starten voor mensen die net zoals ik steeds niet passen in de kaders en hokjes die gemaakt zijn. Ik zou mensen willen inspireren opzoek te gaan naar dat wat ze echt blij maakt en wat echt bij hen past. Want als je dat weet en daarop gaat ontwikkelen en focussen komen de succeservaringen vanzelf, en pas als iemand dat heeft meegemaakt word het leven van jezelf. Verder ben ik hard op weg een leven voor mezelf op te bouwen waar ik gelukkig van word.

Tot slot: samenvattend, wat is voor jou de kracht van Bewegen Werkt?

Buiten het feit dat het programma goed in elkaar steekt en er elke keer weer leuke en leerzame spellen of opdrachten bedacht worden en er interesse thema's behandeld worden, denk ik dat de kracht in de coaches zit.

Doordat de coaches inzetten op veiligheid binnen de groep word er een vruchtbaar klimaat gecreëerd. De personen binnen de groep worden gezien zoals zij zijn, zowel op persoonlijk / individueel gebied als in de rol die zij nemen binnen dynamiek van een groep. Dat betekent dat iedereen in de groep nog zijn eigen proces en pad heeft, maar wel meedoet in een groep.

Iedereen wordt individueel begeleidt maar het lukt de coaches een groep te creëren waarbij iedereen in zijn kracht staat en niet over grenzen gaat. Doordat ik 5 maanden ben gebleven heb ik veel mensen en wisselingen gezien en elke keer bleef dit gevoel. Dat is niet vanzelfsprekend en daar zijn kundige coaches voor nodig.