Vitaal naar je pensioen
Niet aftellen maar meetellen!
Met plezier blijven werken tot je pensioen? Dat kan! In opdracht van het O&O fonds NetWerkBedrijven ontwikkelden Pieter Iedema (vitaliteitsadviseur bij Bewegen Werkt) en Tinka van Vuuren (hoogleraar Vitaliteitsmanagement) een speciaal programma: 'Niet aftellen maar meetellen'. Dit is gericht op 55+ monteurs van verschillende netwerkbedrijven.
Wacht- en Storingsdiensten
Mede dankzij het O&O Fonds worden afspraken uit de cao voor de sector NWb (energie-netwerkbedrijven) gerealiseerd. In samenwerking met Bewegen Werkt is de training ‘Niet aftellen maar meetellen’ ontwikkeld. Het doel? Medewerkers helpen met plezier te blijven werken en op een gezonde manier richting hun pensioen te gaan.
Veel monteurs in netwerkbedrijven hebben te maken met WSD (Wacht- en Storingsdiensten). Dit betekent dat zij buiten de normale werktijden beschikbaar moeten zijn om storingen in het netwerk op te lossen, bijvoorbeeld ’s avonds, ’s nachts of in het weekend. Voor oudere monteurs wordt dit vaak steeds zwaarder. Het gevolg? Minder werkplezier en een tekort aan rust.
Om dit te voorkomen, worden zowel bedrijven als medewerkers gestimuleerd om actie te ondernemen. Zo kunnen monteurs hun werk blijven volhouden en er ook plezier in blijven houden.
Gezond, veilig en vitaal te werk
De training ‘Niet aftellen maar meetellen’ is speciaal ontwikkeld om 55+ monteurs gezond, veilig en vitaal te laten werken. De focus ligt op het vergroten van kennis, bewustwording en het stimuleren van gedragsverandering.
Tijdens de workshops ontdekken medewerkers hoe ze duurzaam inzetbaar blijven. Ze krijgen inzicht in hun fysieke en mentale belasting én leren hoe ze deze kunnen verminderen. Daarnaast ontdekken ze hoe hun vakbekwaamheid en motivatie bijdraagt aan het mooier maken van hun werk.
Workshops
De training bestaat uit twee praktische en interactieve workshops waarin deelnemers leren van en met elkaar. Theorie wordt afgewisseld met opdrachten in kleine groepjes. De groep bestaat uit 6 tot 12 deelnemers, die samenwerken aan opdrachten en hun bevindingen bespreken.
Tijdens de workshops doorlopen deelnemers zes stappen, begeleid door trainers met een werkboek en ondersteunende filmpjes. Ervaringen van monteurs bieden inzicht in hoe zij gezond en vitaal kunnen blijven werken, waardoor de training ook een vorm van actieonderzoek is: het combineren van kennisontwikkeling, leren en nieuwe handelingsmogelijkheden.
De training wordt aangeboden aan alle netwerkbedrijven en kreeg gemiddeld een 8 van deelnemers. Hun feedback heeft geleid tot tips en leerpunten voor HR, leidinggevenden en directie, met als doel oudere monteurs vitaal en productief te houden in de laatste werkzame jaren.
Huis van Werkvermogen
Met behulp van het Huis van Werkvermogen blikten de deelnemers op hun eigen vitaliteit. Zij kregen de opdracht aan te geven over welke verdieping(en) (gezondheid, vakbekwaamheid, motivatie en werk) ze heel tevreden zijn en waarom dat zo is. Pas daarna werden de monteurs gevraagd te kijken naar waar hun huis opgeknapt kan worden. Paar voorbeelden van de resultaten:
Wat gaat goed?
- De financiële waardering. Het salaris is goed.
- De secundaire arbeidsvoorwaarden, waar
je bijvoorbeeld je gitaarles vergoed krijgt of
tafeltennis en tafelvoetbal mogelijk is onder
werktijd. - De collegialiteit en de verbondenheid van de
collega’s. - De mogelijkheden tot opleiding en groei, kansen
om door te stromen.
Wat kan beter?
- Minder tijd kwijt zijn aan administratie.
- Meer preventief onderhoud, dan zijn er namelijk
minder storingen. - Voldoende tijd om nieuwe mensen te leren
kennen als je in een team moet werken. - Betere communicatie
- Meer waardering voor de kennis en ervaringen
van de monteurs.