Stadsdeel Centrum
Terugkomdag voor deelnemers in de gemeente Amsterdam
Het is woensdag 28 juni 2017, half 11, sporthal Oostenburg, stadsdeel Centrum. Bewegen Werkt Coach Robert Boldewijn begroet een deelnemer op de terugkomdag: “Wat leuk dat je er bent, je ziet er goed uit.” Sommige deelnemers hebben Robert of elkaar máánden niet gezien sinds de laatste les van het 12-weeks programma van Bewegen Werkt. Het programma kwam in samenwerking met Stadsdeel Centrum tot stand.
De warming up – stoppen is geen optie
De warming up start op muziek. Met flesjes water in de hand die dienst doen als gewichtjes vindt bewegen op de plek plaats. 11 mannen maar liefst en 6 vrouwen staan in een kring. Kun je de oefeningen op een matje niet meedoen, dan doe je ze gewoon zittend op een stoel of bankje. Stoppen is geen optie. Hoewel een enkeling gebruik maakt van het matje om even in savasana (recht op je rug liggende yoga-houding) te blijven liggen.
“Mag jij alweer sporten?” vraagt een vrouwelijke deelneemster aan één van de mannen. Er zijn vriendschappen ontstaan, zoveel wordt mij duidelijk. De sfeer is vriendelijk en gezellig.
Het circuit
Na de warming up en rek- en strekoefeningen wordt een circuit afgelegd. In teams strijden de deelnemers om de meeste punten op de onderdelen: hockey, tafeltennis, badminton en basketbal. Het plezier spat er af en het valt me op dat iedereen moeiteloos, zo lijkt het, alle sporten oppakt! Er wordt net zo makkelijk een shuttle in de lucht gehouden als een basket in de ring gegooid. Even word ik teruggevoerd naar mijn kindertijd op de camping. Badminton speelde ik of ‘t een lieve lust was. De zin om mee te doen is compleet. Het team met 47 punten is de winnaar. De prijs? Een nectarine.
Telt een patat kapsalon meer of minder dan 1000 calorieën?
Tot slot wordt de meer/minder quiz gespeeld. Telt een patat kapsalon meer of minder dan 1000 calorieën? Sta je bij ‘minder’, dan moet je aan de kant gaan zitten en doe je niet meer mee. (Het precieze aantal is namelijk 1271).
Moet je meer of minder dan 2 uur fietsen als je een bakje patat hebt gegeten om die weer te verbranden? (meer) en zo passeren meer handige weetjes over groente en big macs de revue. De uiteindelijke winnaar wint een paar hagelwitte sokken van het merk Nike.
Het effect van Bewegen Werkt – het verhaal van Nadiem
Aan het eind van deze ochtend praat ik nog even met één van de deelnemers: Nadiem. In oktober 2016 startte hij op eigen verzoek en met medewerking van zijn klantmanager aan het programma van Robert. Vroeger was Nadiem namelijk heel sportief. Hij deed aan karate (blauwe band), hockey en badminton. Nadiem vertelt dat hij tijdens zijn schooltijd 54 kilo woog. Vanwege een reorganisatie verloor Nadiem jaren geleden zijn baan. Een baan met status en dito verdiensten, Nadiem spreekt 6 talen vloeiend. Door fikse inkomstendaling en uiteindelijk noodgedwongen schuldsaneringstraject leefde hij lange tijd van een rol koekjes en rot fruit van de markt voor 1 euro. Zijn gezondheid holde achteruit, de astma werd ernstiger en Nadiem werd diabetespatiënt. Tot overmaat van ramp stak Pfeiffer en depressiviteit de kop op. Nog kort voor het beweegprogramma bracht hij zijn dagen thuis door.
Nadiem startte aan het 12-weeks programma: 115 kilo schoon aan de haak, zware astma, suiker en last van zijn rug. Ná het programma was hij 4 kilo kwijt. En vandaag is dat alweer 8 kilo. “Ik schaamde me voor mijn lichaam. Nu die 8 kilo er af zijn zit ik veel beter in mijn vel. Ik loop gemakkelijk de trappen op naar mijn huis op 4 hoog en heb het gedurende de dag veel minder benauwd”. Nadiem heeft een gezonde leefstijl voort weten te zetten en sport nog steeds. Ook onderneemt hij activiteiten met mensen uit de groep en heeft er vriendschappen aan over gehouden. Goud waard. Recent startte hij aan het project De Coöperatie (vanuit het project ondernemend Participeren). De komende twee jaar bereidt hij zich tezamen met 25 andere deelnemers voor op zijn eigen bedrijf. Een cateringbedrijf, want koken, dat kan Nadiem goed.
Nadiem drukt mij op het hart dat de gemeente niet iedereen over één kam mag scheren. “Niet iedereen is kansarm. Er zijn voldoende mensen met potentieel en kwaliteiten.” Maar daar hoefde Nadiem míj niet van te overtuigen…
Bron: Gemeente Amsterdam. Door Lilian Kuerten.