Gemeente Oldenzaal

Sport en taal vinden elkaar bij nieuw project voor statushouders in Oldenzaal

Het is bijna een fenomeen op zich. De 20 ex-vluchtelingen praten nog nauwelijks Nederlands. Jelle Schiphorst houdt zich echter aan zijn moedertaal. Met woord en gebaar lijkt iedereen hem toch te begrijpen. In de gymzaal van TTV Quick’20 gaan sporten en leren hand in hand. Met veel enthousiasme.

Jelle Schiphorst van stichting Scoren in de Wijk (31) is projectleider van Sportief Inburgeren, dat zich inzet om vluchtelingen met een verblijfsvergunning als onderdeel van hun integratieproces kennis te laten maken met sport en taal. Het project is een samenwerkingsverband tussen de stichtingen Scoren in de Wijk en FC Noaber, Bewegen Werkt! en de Gemeente Oldenzaal. „Wij Nederlanders kunnen nog een boel leren van hun enthousiasme” weet Schiphorst te vertellen. Het project, dat plaatsvindt op dinsdag en donderdag, zit nu in zijn vierde van de in totaal twintig weken. Na de eerste tien weken gaan ze zich oriënteren bij de Oldenzaalse sportverenigingen Bully, VV Oldenzaal, Quick Tennis, ZVV de Esch of Quick 20.

Maatschappelijk

„Aan het einde van het project maken de deelnemers daadwerkelijk de keuze bij welke vereniging ze aan de slag willen. Dat kan van alles zijn. Verenigingen moeten de deelnemers wat te bieden hebben. Er zitten tussen de deelnemers een aantal schrijnende gevallen”, zo weet Schiphorst. „Zo bevinden zich tussen de voornamelijk Syrische en Eritrese deelnemers een paar die een bombardement hebben meegemaakt. Toch is dit door het aanstekelijke enthousiasme bij alle twintig deelnemers nergens aan af te zien” zo weet Schiphorst

Enthousiast

Dat het aan fanatisme en enthousiasme niet ontbreekt wordt aan het begin van de les direct duidelijk wanneer Linda Broersma, docent bij het project namens Bewegen Werkt, verwoede pogingen doet om tussen al het gekakel door de deelnemers de nodige Nederlandse woorden bij te brengen. Hierna gaat de in totaal twee uur en een kwartier durende les verder met het sportieve gedeelte. Vooral het afsluitende trefbal wordt ontzettend fanatiek beleefd. Ondanks dat het project nog in de pilotfase zit is het volgens Schiphorst zeker niet zo dat het hierdoor minder erg is mocht het project mislukken.

Bron: Tubantia, 03-10-2017