Bewegen Werkt bij Avres: Door beweging dichterbij werk

Avres

Avres helpt inwoners van de gemeenten in de regio Alblasserwaard / Vijfheerenlanden (Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden) hun plek in de maatschappij (weer) te vinden. Dit doen zij onder andere met het beweegprogramma van Bewegen Werkt.

Afgelopen week publiceerde Avres het onderstaande artikel op avresresultaten.nl.

“Beweging is een effectief middel om mensen dichter bij werk te brengen. Het maakt lichamelijk fitter, mentaal sterker en geeft zelfvertrouwen. Daarnaast geeft dit programma de deelnemers ook structuur en ontwikkeling van competenties die nodig zijn in werk.” Maarten Boot is coach bij Bewegen Werkt en begeleidt in opdracht van Avres groepen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. In mei ging hij van start met een groep in Nieuw-Lekkerland.

Maarten vervolgt: “Het beweegprogramma duurt 16 weken, waarin we twee keer drie uur per week samen komen. De deelnemers gaan met fitness en leefstijl aan de gang, maar we besteden vooral ook aandacht aan sport en spel. Volleybal bijvoorbeeld; een spel waarin je vooral ook goed moet samenwerken en communiceren.” Dit beweegprogramma is voor Avres klanten allesbehalve vrijblijvend. “We stellen doelen voor ontwikkeling en vervolgstappen. Halverwege het programma ga ik met iedere deelnemer en diens werkcoach in gesprek, om na te gaan hoever we daarmee zijn.”

Ontwikkelplek als vervolgstap

Die vervolgstappen verschillen per deelnemer. Werkcoach Lian Starmans vertelt over een deelnemer die zij aanmeldde voor het beweegprogramma: “Ik begeleid statushouders en één van hen deed mee. Hij leerde er veel; hij heeft zichzelf een ander eetpatroon aangemeten, is afgevallen en minder gaan roken. Tijdens de eindfase van het beweegprogramma kon hij aan de slag op een ontwikkelplek bij een technisch bedrijf, waar hij montagewerk doet. Hier werkt hij nu twee dagen per week met behoud van uitkering. Een mooie eerste stap richting betaald werk.”

Warming up voor werk

Ook de andere deelnemers hebben vervolgstappen kunnen zetten, vertelt Maarten. “Voor één van hen was dat een stap naar betaald werk. De anderen zijn aan de slag gegaan in vrijwilligerswerk. Daar werken we ook echt naar toe. Je kunt dit programma zien als een warming up voor werk. En na een warming up ga je immers niet stilzitten!”

Bewegen Werkt

Maarten Boot is voor een vast aantal dagdelen verbonden aan Avres. Samen met de werkcoaches kijkt hij voor welke Avres klanten het beweegprogramma zinvol kan zijn. Op basis van de behoefte organiseert hij het programma op locatie in de regio. In november gaat in Leerdam een groep van start.

Bron: Avres

Neem contact op

Wil je informatie of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.