Hoeveel procent van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen?

Kennisquiz: beweegrichtlijnen

Beweging is erg goed voor het menselijk lichaam. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft adviezen over hoeveel een volwassene elke week moet bewegen:

  • 150 tot 300 minuten matig intensieve aerobe activiteit (of 75 tot 150 minuten hoog intensieve activiteit);
  • Op minstens 2 dagen per week spier- en botversterkende oefeningen;
  • Beperk de hoeveelheid zittende tijd, en vervang dit door beweging

Bewegen is gezond!

Dat bewegen goed voor het menselijk lichaam is, is algemeen bekend. Maar wat doet beweging nou eigenlijk met het menselijk lichaam? Door in beweging te komen, worden de spieren in het lichaam aan het werk gezet. Deze spieren hebben energie en zuurstof nodig, wat door het bloed wordt geleverd. Hoe intensiever je beweegt, hoe meer bloed er nodig is om de benodigde hoeveelheid glucose en het zuurstof bij de spier te leveren.


Bewegen heeft op zowel korte als lange termijn effecten op het lichaam. Op korte termijn wordt de hartslag verhoogd en wordt er dopamine aangemaakt. Dopamine staat bekend als het gelukshormoon, je humeur en gevoelens verbeteren zich dus! Op lange termijn worden de spieren in het lichaam sterker en verbetert het uithoudingsvermogen. Bewegen heeft grote gezondheidseffecten: het vermindert de kans op onder andere obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

Het antwoord op de vraag "Hoeveel procent van de Nederlanders (18+) voldoet aan de beweegrichtlijnen?" is:
B) 47%