Rol van werkomgeving in gezondheidspromotie op werk
Gezond op het werk
Gezonde medewerkers betekenen een hogere productiviteit. Daarom bieden organisaties steeds vaker gezondheidspromotie op de werkplek aan. In het onderzoek ''The role of the work environment in worksite health promotion'' van Anne van der Put wordt onderzocht hoe de werkomgeving en sociale relaties op het werk de deelname aan en uitkomsten van gezondheidspromotieprogramma's beïnvloeden. Wellicht kan dit onderzoek met jouw rol in het bedrijf interessant zijn met oog op vitale medewerkers.
Onderzoek
Gezondheidspromotie op de werkplek omvat diverse initiatieven, zoals gezonde voedselkeuzes in de kantine en fitnessfaciliteiten. De effectiviteit hiervan hangt sterk af van hoeveel werknemers er gebruik van maken, wat aanzienlijk varieert tussen organisaties. In haar proefschrift onderzoekt Anne van der Put de rol van de werkomgeving in het gebruik en de resultaten van gezondheidspromotie. Ze gebruikt hiervoor unieke multilevel enquêtegegevens van werknemers uit negen Europese landen en voerde daarnaast een enquête-experiment uit voor thuiswerkers. Door te focussen op de werkomgeving en sociale relaties op het werk, biedt dit onderzoek inzicht in hoe het gebruik van gezondheidspromotieprogramma's kan worden vergroot. Hiernaast enkele citaten uit het onderzoek.