De schuilnamen van suikers

De nationale suikerchallenge

Gezond en fit voelen vinden veel mensen belangrijk. Gezondheid lijkt heel gewoon, tot het moment dat men iets gaat mankeren. Dit is zowel lichamelijk als geestelijk. Dan is gezondheid het belangrijkste wat er is. Wat enorm helpt bij het verbeteren van de gezondheid is letten op het suikergebruik. Wist je dat het verminderen van je suikerinname al sneller leidt tot gewichtsverlies, betere concentratie en meer energie?

Met minderen van suiker bedoelen we niet alleen de suiker in de koffie of thee of geen snoep. Er zijn heel veel schuilnamen van suiker die ook nog eens ongemerkt in allerlei producten worden verwerkt. Daarom dagen we graag zoveel mogelijk mensen uit om mee te doen met de Nationale suikerchallenge van het Diabetesfonds.

Wist je dat?

Het Diabetes Fonds heeft een website boordevol informatie over suiker. Zo schrijven ze dat volwassen dagelijks gemiddeld 57 gram aan toegevoegde suikers (14 suikerklontjes) eten. Dat is gelijk aan 99 suikerklontjes per week en ruim 20 kilo suiker per jaar! Bij kinderen liggen deze aantallen nog hoger.

Dat zijn redelijk heftige cijfers. Goed moment om de Nationale Suiker Challenge naar voren te halen. Van 5 tot 11 juni organiseert het Diabetes Fonds een challenge waarbij je 7 dagen eet en drinkt zonder toegevoegde suikers. Hier kan je je gratis voor inschrijven via de website van het Diabetes Fonds.

Vruchtensappen

Suiker zit in allerlei soorten eten. Het is zit bijvoorbeeld in groenten, fruit, melkproducten en sappen. Er bestaan geen goede of slechte suikers maar wel gezonde of ongezonde producten. Vruchtensappen zijn een goed voorbeeld van, het lijkt het gezond tot je goed gaat kijken. Want wist je dat er in sommigen vruchtensappen net zoveel suiker zit als in frisdrank? In het onderstaande tabelletje is dat mooi weergeven!

Het antwoord op de vraag: "Hoeveel schuilnamen heeft suiker?" Meer dan 50 schuilnamen! Suiker kan onder andere herkend worden aan de namen dextrose, fructose, honing, maltose, tarwestroop en nog 63 namen!

Tabel 1. Suiker en energie in verschillende dranken

Product

Per portie

Suiker

Energie

Appelsap

1 glas

21 g

92kcal

Sinaasappelsap (vers)

1 glas

17 g

76kcal

Smoothie-groente

1 flesje (360ml)

36,6 g

205kcal

Vruchtensap (appel-peer-framboos)

1 glas

22,5 g

115kcal

Wortelsap

1 glas

12,8 g

58kcal

Cola

1 glas

18,9 g

74kcal

Roosvicee

1 glas

25 g

57 kcal