Estinea
Een rookvrije generatie, ook bij Estinea!
Je gezond en fit voelen is fijn en belangrijk! Dat vinden ze ook bij Estinea, een zorgorganisatie die zo’n 1.000 mensen met een verstandelijke beperking ondersteund in de Achterhoek en Twente. Ze bieden medewerkers en cliënten de mogelijkheid om te stoppen met roken met behulp van de Allen Carr methode.
We spraken hierover met Erna Veenvliet, adviseur cliëntparticipatie bij Estinea.
Waarom is voor de Allen Carr methode gekozen?
Voor medewerkers organiseerden we de training al langer en hier kwamen veel positieve reacties op. Toen hebben we bij Allen Carr training geïnformeerd of de training ook aangepast kon worden voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Dit was mogelijk.
Wat vinden jullie van onze training voor cliënten?
De aanpak past goed bij mensen met een verstandelijke beperking. Zij zitten niet te wachten op een ‘opgeheven vingertje’. Weten vaak al wel waarom roken niet goed is voor je gezondheid. Er wordt in de training niet gezegd dat ze moeten stoppen, maar dat ze niet meer hoeven te roken. De nadruk in de cursus ligt op de redenen waarom je wel rookt, hier inzicht in krijgen en bewust worden van de keuze die je hebt.
Hoe hebben jullie cliënten geïnformeerd over deze training?
Iedereen heeft informatie gekregen middels poster/flyer/brief; medewerkers hebben info gekregen en is gevraagd om met cliënten in gesprek te gaan; procesbegeleiders (leercoaches) hebben contact gelegd met alle locaties in de regio waar zij zelf werken als begeleiders en uitleg gegeven en gesprek aangegaan. Het feit dat zij ook begeleider zijn werkt drempelverlagend. Ze kunnen mensen direct aanspreken/informeren.
Estinea heeft ook het vervoer naar de cursuslocatie georganiseerd (met eigen vervoer en eigen personeel) om de kosten van vervoer voor de cliënten geen reden te laten zijn om niet te kiezen voor deze training.
De procesbegeleiders speelden dus een belangrijke rol. Hoe hebben zij dit ervaren?
Hun rol is een belangrijk schakel. Zij signaleren veel, staan dicht bij de deelnemers maar niet té dicht, Zij informeren/ stimuleren deelnemers om contact te zoeken met de trainer als dit nodig is. Zij doen dit op de juiste manier omdat ze de methode kennen. Zij informeren andere belangrijk personen uit de omgeving van de deelnemer (begeleiders en/of familie) over de werkwijze van de methode. Zodat deze weten op welke manier wel/geen support gegeven kan worden aan de deelnemer.
Hoe hebben jullie de samenwerking met de trainer van Allen Carr ervaren?
Zeer positief. Sluit goed aan bij de doelgroep in werkvormen-communicatie-humor. Het feit dat er nog een jaar lang beroep gedaan kan worden op de trainer wordt ook als zeer positief ervaren.
En, hoe zit het met de resultaten? Zijn er cliënten gestopt met roken?
Wij zijn blij met de resultaten!! Van de 7 deelnemers zijn er 4 gestopt met roken. Anderen zijn minder gaan roken. Of proberen de draad opnieuw op te pakken.
Hoe gaan jullie verder?
Dit najaar organiseren we een tweede training. Dankzij de financiële ondersteuning van Stichting Vrienden van Estinea. Zij staan garant voor de kosten voor deelnemers die dit niet kunnen declareren bij hun zorgverzekeraar. Het zou zeer wenselijk zijn als deze training bij alle zorgverzekeraars in het basispakket opgenomen wordt.
Allen Carr's Easyway is onderdeel van Bewegen Werkt.
Wil je meer informatie?
We vertellen je graag meer over onze aanpak en oplossingen. Neem contact met ons op via info@bewegenwerkt.nl of 085 073 33 00.