Mijzo

Eindelijk een duurzaam inzetbaarheidsbeleid voor Mijzo

Ilse de Graaf werkt als vitaliteitscoach bij Mijzo. Van het organiseren van een stappenchallenge tot workshops: Ilse’s doel is om iedereen gezond aan het werk te houden binnen Mijzo.

Om dit te realiseren maakte Mijzo gebruik van de subsidie binnen het programma Wendbaar aan het Werkt Plus. Transvorm ging hierover in gesprek met met Ilse. Het interview lees je hieronder.

‘Eindelijk hebben we een beleid over duurzame inzetbaarheid’

“Organisaties De Riethorst Stromenland, Volckaert en Schakelring fuseerden in 2021 en gaan nu verder onder de naam Mijzo. Normaal gesproken start je met een beleid en daarna ga je dingen organiseren. Bij ons is het juist omgekeerd: we doen al veel aan duurzame inzetbaarheid, er was alleen nog geen gezamenlijk beleid. Daarom kozen we ervoor om met dit project in te zetten op visie en beleid op organisatieniveau. Zo maken we gelijk van drie organisaties één organisatie én we creëren een kapstok om onze activiteiten aan op te hangen. Het aanbod van Bewegen Werkt paste hier goed bij.”

Beleid over duurzame inzetbaarheid

“Samen met Bewegen Werkt organiseerden we een visiesessie waarbij we input ophaalden uit de hele organisatie. Van bestuurders
tot facilitaire medewerkers: iedereen mocht zich inschrijven om erbij te zijn. 25 collega’s deden mee. Deze collega’s hielden we tijdens het hele proces ook op de hoogte over de voortgang van de werkgroep en het visiedocument. Ze vonden het fijn dat ze hierbij werden betrokken. Nadat het visiedocument klaar was, gingen we aan de slag met het beleid met daarin jaarplannen en strategische duurzame doelen tot 2025.

“Duurzame inzetbaarheid moet een vast item worden tijdens het werkoverleg en in bijvoorbeeld kwartaalrapportages. We benadrukken in het beleid ook de aandacht die er moet zijn voor de randvoorwaarden zoals risicoinventarisaties van de panden of een werkbaar roostersysteem. Goede randvoorwaarden hebben uiteindelijk ook invloed op duurzame inzetbaarheid. We leggen ook duidelijk vast wat er allemaal mogelijk is binnen Mijzo, want medewerkers weten dit vaak niet. We kunnen bijvoorbeeld loopbaancoaches, verzuimspecialisten en ergocoaches inzetten. Vanuit een toolbox kunnen medewerkers straks een keuze maken uit het vitale aanbod dat op dat moment bij hun locatie of team past. Verder blijven we doorgaan met workshops organiseren: denk aan omgaan met werkdruk, afvallen, stoppen met roken, de overgang en in balans blijven. Daarbij hebben we aandacht voor iedere levensfase: loopbaangesprekken voor jonge meiden tot workshops voor mensen die richting hun pensioen gaan.”

Samenwerking met Bewegen Werkt

“Bewegen Werkt is een heel fijne samenwerkingspartner. Ik spreek mijn contactpersoon John iedere week. Ik vond de netwerkbijeenkomsten met andere organisaties ook heel waardevol. Als zorgorganisatie loop je toch vaak tegen dezelfde
onderwerpen aan, zoals hoge werkdruk of veel verzuim. Op deze bijeenkomsten wisselden we kennis en ideeën uit. Het is voor Mijzo fijn dat alles nu in een beleid staat. Nu is het aan ons allemaal de taak om het aanbod goed onder de aandacht te brengen. Uiteindelijk willen we dat medewerkers zelf de regie pakken. Dat ze ook als ze pas 30 jaar zijn nadenken over hoe ze duurzaam inzetbaar zijn en blijven.”

Meer lezen?

Wil je meer ervaringen lezen van deelnemers het het Wendbaar aan het Werk project? Download dan hier de Slotpublicatie Wendbaar aan het Werkt van Transvorm.