Bewegen begint op de werkvloer

Beweegalliantie

Vanuit de Beweegalliantie start er dit jaar een nieuwe cirkel binnen de setting 'werk' om bewegen op de werkvloer te stimuleren. Jan Plat gaat deze cirkel leiden. Het doel is een aanpak te ontwikkelen die ertoe leidt dat bewegen binnen teams zelf wordt gestimuleerd met beweegambassadeurs. Daarmee wordt gewerkt aan het bereiken van het doel van de Beweegalliantie: 75% van alle Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen in 2040.

Meedoen aan deze cirkel

In oktober vindt de eerste van 4 bijeenkomsten plaats die tot en met het 1e kwartaal van 2024 worden georganiseerd. Bent u als vertegenwoordiger van een werkgever, onderzoeksinstelling, werkgeversorganisatie, werknemersorganisatie, aanbieder van vitaliteitsdiensten, zorgverzekeraar of inkomensverzekeraar geïnteresseerd om mee te doen? Meldt u zich dan aan voor de eerste bijeenkomst (1 november 10.00-13.00 in Arnhem) via het aanmeldformulier onderaan deze pagina. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Plat.

Bottum-up

Beweeginterventies bereiken vooral de groep medewerkers die het nut van bewegen al inziet. De inactieven die je zou willen bereiken, bereik je vaak niet (duurzaam) met interventies die top-down worden geïmplementeerd. Dit is een obstakel voor het doel van de Beweegalliantie. De cirkel 'Bewegen op de werkvloer' gaat uit van een bottum-up benadering, waarbij binnen bedrijven ambassadeurs worden opgeleid om bewegen onder collega's te stimuleren.

Aanmelden

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 1 november van 10.00 tot 13.00 uur op het Nationaal Sportcentrum Papendal (Arnhem). Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via het invullen van onderstaand aanmeldformulier.

Het doel van de cirkel 'Bewegen begint op de werkvloer'

De cirkel ‘Bewegen Begint op de Werkvloer’ (BBW) wil ervoor zorgen dat elk team bij elke werkgever in Nederland in 2040 een collega heeft die teamleden uitdaagt om bewegen als het nieuwe normaal te gaan zien tijdens werk en in het dagelijks leven. Om dit doel te bereiken, gaan we met een cirkel met alliantiepartners in de setting werk vier cirkel bijeenkomsten organiseren. Alliantiepartners voor deze cirkel die zich aan kunnen sluiten zijn:

  • Werkgevers of werkgeversorganisaties
  • Werknemersorganisaties
  • Verzekeraars (zorg en inkomen)
  • Onderzoeksorganisaties
  • Aanbieders van vitaliteitsdiensten

Met deze partners gaan we aan de slag met de volgende vragen:

  • Waarom is het nog geen gemeengoed dat werknemers hun collega’s stimuleren (meer) in beweging te komen?
  • Welke obstakels staan dit in de weg?
  • Wat is ervoor nodig om dit wel te realiseren en de obstakels op te ruimen?
  • Hoe gaan we dit doen?

Dit moet leiden tot een concrete aanpak voor werkgevers en werknemers om meer BBW-coaches te komen, die de rol van beweegambassadeur op de werkvloer invullen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Jan Plat.