Bewegen begint op de werkvloer

Beweegalliantie

Vanuit de Beweegalliantie start er dit jaar een nieuwe cirkel binnen de setting 'werk' om bewegen op de werkvloer te stimuleren. Jan Plat gaat deze cirkel leiden. Het doel is een aanpak te ontwikkelen die ertoe leidt dat bewegen binnen teams zelf wordt gestimuleerd met beweegambassadeurs. Daarmee wordt gewerkt aan het bereiken van het doel van de Beweegalliantie: 75% van alle Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen in 2040.

Meedoen aan deze cirkel

In oktober vindt de eerste van 4 bijeenkomsten plaats die tot en met het 1e kwartaal van 2024 worden georganiseerd. Ben je als vertegenwoordiger van een werkgever, onderzoeksinstelling, werkgeversorganisatie, werknemersorganisatie, aanbieder van vitaliteitsdiensten, zorgverzekeraar of inkomensverzekeraar geïnteresseerd om mee te doen? Meld je dan aan voor de derde bijeenkomst (11 maart van 13 tot 16 uur in Zeist) via de knop onderaan deze pagina. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jan Plat.

Bottum-up

Beweeginterventies bereiken vooral de groep medewerkers die het nut van bewegen al inziet. De inactieven die je zou willen bereiken, bereik je vaak niet (duurzaam) met interventies die top-down worden geïmplementeerd. Dit is een obstakel voor het doel van de Beweegalliantie. De cirkel 'Bewegen op de werkvloer' gaat uit van een bottum-up benadering, waarbij binnen bedrijven ambassadeurs worden opgeleid om bewegen onder collega's te stimuleren.

Aanmelden

Aanmelden voor de eerstvolgende bijeenkomst kan via de link onder aan deze pagina.

Het doel van de cirkel 'Bewegen begint op de werkvloer'

De cirkel ‘Bewegen Begint op de Werkvloer’ (BBW) wil ervoor zorgen dat elk team bij elke werkgever in Nederland in 2040 een collega heeft die teamleden uitdaagt om bewegen als het nieuwe normaal te gaan zien tijdens werk en in het dagelijks leven. Om dit doel te bereiken, gaan we met een cirkel met alliantiepartners in de setting werk vier cirkel bijeenkomsten organiseren. Alliantiepartners voor deze cirkel die zich aan kunnen sluiten zijn:

 • Werkgevers of werkgeversorganisaties
 • Werknemersorganisaties
 • Verzekeraars (zorg en inkomen)
 • Onderzoeksorganisaties
 • Aanbieders van vitaliteitsdiensten

Met deze partners gaan we aan de slag met de volgende vragen:

 • Waarom is het nog geen gemeengoed dat werknemers hun collega’s stimuleren (meer) in beweging te komen?
 • Welke obstakels staan dit in de weg?
 • Wat is ervoor nodig om dit wel te realiseren en de obstakels op te ruimen?
 • Hoe gaan we dit doen?

Dit moet leiden tot een concrete aanpak voor werkgevers en werknemers om meer BBW-coaches te komen, die de rol van beweegambassadeur op de werkvloer invullen.

Het programma van de bijeenkomsten

 • In sessie 1, die op 1 november 2023 is geweest, zijn de obstakels benoemd die de landelijke inzet van de BBW coach in de weg staan.
 • Sessie 2 wordt op 18 januari van 13.00 tot 16.00 uur op het Nationaal Sportcentrum Papendal (Arnhem) georganiseerd. Hierin worden de oplossingen benoemd die bijdragen aan het wegwerken van de meest relevantie obstakels die in sessie 1 verzameld zijn.
 • In sessie 3, die op 11 maart in het Achmea Congrescentrum wordt georganiseerd van 13.00 tot 16.00 uur, wordt een plan van aanpak opgesteld die ertoe bijdraagt dat de oplossingen kunnen worden opgepakt. Indien nodig worden hierin taken verdeeld en worden kernleden benoemd die hieraan gaan werken. Hiervoor kan je je aanmelden via deze link.
 • In sessie 4, die plaatsvindt in het hoofdkantoor van Menzis in Wageningen op 25 april van 13.30 tot 16.30, worden de opbrengsten gedeeld en wordt bepaald wat er verder nog nodig is om het doel te bereiken.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Jan Plat.

Wil je bij de derde bijeenkomst aanwezig zijn? Aanmelden kan via deze pagina