Ambulancezorg Groningen

Ambulancezorg Groningen helpt medewerkers te stoppen met roken

Steeds meer bedrijven helpen medewerkers bij het stoppen met roken. Zo ook Ambulancezorg Groningen, waar ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen af en aan rijden en er alles aan doen om patiënten ter plekke de juiste zorg te bieden en te vervoeren.

Bij Ambulancezorg Groningen kunnen medewerkers sinds vorig jaar op het werk een groepstraining van Allen Carr volgen. Een groot succes. Vorig jaar volgden 14 personeelsleden, inclusief enkele partners, een Allen Carr-training van een dag. Met succes. Slechts één collega van de hele groep rookt weer.

Waarom helpen jullie medewerkers bij het stoppen met roken?

Ambulancezorg Groningen: “We hadden binnen de organisatie al een ontmoedigingsbeleid, inclusief rookvrije ruimten, maar we vroegen ons steeds vaker af: is dat nog wel van deze tijd? Ook was het eigenlijk niet meer gepast dat medewerkers buiten naast een ambulance of voor de garage stonden te roken. Zeker in onze branche niet. Tegelijkertijd: als je het roken bij medewerkers wilt ontmoedigen, en dat in het beleid wilt opnemen, moet je er wat tegenover stellen. Vandaar dat we besloten om medewerkers die echt willen stoppen actief te ondersteunen.”

Hoe hebben jullie het georganiseerd?

“Aan Menzis WerkGezond hebben we toestemming gevraagd voor het inzetten van het gezondheidsbudget. Dat kon. Via Allen Carr kregen we ook allerlei communicatiemiddelen, zoals posters en we hebben oproepen geplaatst in nieuwsbrieven en op intranet.”

Wat hield de training in?

“Tijdens de training krijg je inzicht in het verslavingsmechanisme, zodat je gaat begrijpen waarom je na de eerste sigaret in je leven steeds maar weer die sigaret bent blijven opsteken. Kijk, de fysieke verslaving is na 5 dagen stoppen al weg. Maar daarna gaat het vooral om de mentale behoefte, de zwakke momenten. Hoe ga je daarmee om? Heel symbolisch is ook dat de cursisten tijdens de training samen de laatste sigaret roken. Daarna spreek je af definitief te stoppen. Voor wie het moeilijk heeft, is er nadien telefonische ondersteuning en een eventuele vervolgsessie.”

En, is iedereen inderdaad gestopt?

“De groep bestond uit 14 mensen, waaronder ook een paar partners van medewerkers. Ik weet dat één medewerker inmiddels weer is gaan roken. Bij de rest is het waarschijnlijk – je weet het nooit zeker natuurlijk – gelukt. Dit jaar gaan we weer met een nieuwe groep starten. Animo genoeg, in ieder geval!”

‘We steunen elkaar via WhatsApp’

Marjolein (37), ambulanceverpleegkundige bij Ambulancezorg Groningen, deed vorig jaar mee met de training: “Daarvoor had ik al tientallen pogingen ondernomen. Maar telkens ging ik, bijvoorbeeld na een feestje, weer voor de bijl. Sinds de cursus heb ik geen sigaret meer aangeraakt. Sterker, ik kan nu naast een roker staan zonder de behoefte te hebben om er een te bietsen. Bij de Allen Carr-methode draait het om bewustwording. Waarom rook je eigenlijk? Hoe werkt dat? Het voordeel van stoppen met collega’s is het contact met elkaar. We appen regelmatig, vragen hoe het gaat. Dat geeft net die extra steun in de rug.”

Tot slot, 3 tips van Ambulancezorg Groningen:

  1. “Stel realistische doelen en neem het stap-voor-stap. Stel niet als doel dat de organisatie rookvrij moet zijn over een paar jaar, maar zie het als een ongoing proces. Wie nu niet meedoet, wil volgend jaar misschien wel.”
  2. “Maak het niet verplicht. Op het moment dat er druk op zit, heeft het geen zin. De kans van slagen is het grootst als mensen er zelf ook echt achterstaan.”
  3. “Betrek de omgeving erbij. Zelf hadden we bijvoorbeeld ook een aantal partners van medewerkers in de cursus. Een partner is meestal je grootste steun, en het werkt nog beter als je het samen kunt doen.”

Bron: Menzis

Wil je meer informatie?

We vertellen je graag meer over onze aanpak en oplossingen. Neem contact met ons op via info@bewegenwerkt.nl of 085 073 33 00.