Veelgestelde vraag

Wat betekent duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid is een bekend begrip. Maar wat betekent duurzame inzetbaarheid? En waarom is het van belang om aandacht te besteden aan dit thema? In dit artikel wordt antwoord gegeven op deze vragen.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Een korte en bondige beschrijving van de betekenis van duurzame inzetbaarheid is ‘langer, gezond en productief aan het werk'. De Sociaal-Economische Raad (SER) biedt een uitgebreidere omschrijving. In het model duurzame inzetbaarheid onderscheidt de SER (2009) drie factoren die de inzetbaarheid van medewerkers bewaken en bevorderen, namelijk: vitaliteit, werkvermogen en employability.

Definities vitaliteit, werkvermogen en employability

  • Vitaliteit: energiek, veerkrachtig, fit en onvermoeibaar door kunnen werken met groot doorzettingsvermogen (Schaufeli en Bakker, 2007)
  • Werkvermogen: de mate waarin men fysiek, psychisch en sociaal in staat is om te werken (Ilmarinen et al. 2005)
  • Employability: vermogen om nu en in de toekomst verschillende werkzaamheden en functies adequaat te blijven vervullen zowel in het eigen bedrijf als in een ander bedrijf of sector (De Vries et al, Van Vuuren 2011)

Waarom duurzame inzetbaarheid?

Werkend Nederland staat voor grote uitdagingen waar het gaat om het inzetbaar houden van medewerkers, nu en in de toekomst.

Dit vanwege een tal van ontwikkelingen, zoals:

  • De ouder wordende arbeidspopulatie;
  • het verhogen van de pensioenleeftijd;
  • toename van leefstijl gerelateerde gezondheidsproblemen zoals overgewicht en diabetes;
  • het toegenomen tempo van veranderingen;
  • en een toenemend beroep op de eigen verantwoordelijkheid van mensen bieden uitdagingen voor werknemers en werkgevers.

Om deze uitdagingen aan te kunnen is continu beweging nodig. Letterlijk en figuurlijk in beweging komen is niet alleen de sleutel tot een gezonde leefstijl maar ook tot duurzame inzetbaarheid. Hier valt voor mens, organisatie en samenleving veel winst te behalen.

Wil je meer informatie?

We vertellen je graag meer over onze aanpak en oplossingen. Neem contact met ons op via info@bewegenwerkt.nl of 085 073 33 00.