Waarom werken waarschuwingen op pakjes sigaretten niet?

Stel dat er op een doos eieren, zoals je die in de supermarkt koopt, een stickertje zou zitten met de tekst: 'deze eieren zijn dodelijk'. Je zou er toch niet over piekeren om die eieren te kopen, laat staan om ze op te eten? Bij eieren werkt dat soort waarschuwende informatie perfect. Maar waarom werkt dit niet op dezelfde wijze bij waarschuwingen op pakjes sigaretten?

Waarom werken waarschuwingen op pakjes sigaretten niet?

Het verve­lende is dat dat waarschuwende informatie bij rokers nou juist precies het tegen­overge­stel­de effect heeft. Het zorgt er misschien voor dat je wilt stoppen, maar het re­sultaat is juist dat je je volgende sigaret nog eerder hebt opgestoken dan je anders zou hebben gedaan.

En dat valt wel te verklaren. Eén van de momenten waarop je als roker altijd een sigaret wilt opste­ken is als je je gespannen voelt, of angstig bent. Nu, confronteer een roker met ziekte, dood of kanker en het eerste dat hij zal wil­len doen: een sigaret opsteken.

Wat werkt wel?

In de training gaan we niet in op alle bekende gezondheidsredenen om te stoppen met roken. Alle redenen waarom je wél rookt, worden tijdens de training tegen het licht gehouden. Wij helpen om het verslavingsmechanisme te doorzien. Hierdoor wordt stoppen met roken vanzelfsprekend.

Verder kijken?