Buurtsportcoach Casy is één van de vip’s van het Prinsjesontbijt in Den Haag

Laatste nieuws

Het Prinsjesdagontbijt in Den Haag is een moment van bezinning, inspiratie en gebed aan het begin van het parlementaire jaar. Het wordt gehouden op de zaterdag voorafgaand aan Prinsjesdag. De redders van de zee (KNRM) en de helden uit de zorg waren de speciale gasten van het Prinsjesontbijt 2020.

Ook Buurtsportcoach Casy el Bouhnani van Bewegen Werkt was uitgenodigd als één van de speciale gasten. In een interview met het AD vertelt ze over haar werk met ouderen en de impact van de coronamaatregelen op deze doelgroep.

De Corona-editie van het Prinsjesontbijt

Het clubje vrijwilligers zit aan de koffie met elkaar, op 1,5 meter afstand en op dezelfde afstand van andere speciale genodigden van het Prinsjesontbijt onder de bomen van misschien wel de mooiste plek van Den Haag: het Voorhout. Zeshonderd bijzondere gasten aan tafels die het hele Lange én Korte Voorhout beslaan.

Er zijn papieren ontbijtpakketjes en de koffie moeten de bijna 600 genodigden deze corona-editie zelf van het geserveerde dienblad pakken. Maar wat is de organisatie blij dat het ontbijt tóch kon doorgaan.

Volgens burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is het zelfs een voorbeeld om te laten zien wat wél kan, als je maar afstand houdt van elkaar, niet knuffelt, geen handen geeft en hoest in de elleboog.

Casy over de impact van de coronamaatregelen op ouderen: ,,Het sociale isolement dat dat teweegbracht is ingrijpend”

Casy el Bouhnani is een van die speciale gasten. Ze is buurtcoach in de Rivierenbuurt en de Stationsbuurt en is dolblij dat ze weer met ouderen kan gaan sporten en bewegen. ,,Ze hebben zolang opgesloten gezeten. Het sociale isolement dat dat teweegbracht is ingrijpend. Ik sprak een weduwe die vertelde dat ze maar tegen haar kat is gaan praten. Maar ook die overleed en toen had ze niemand meer.”

Buurtsportcoaches Casy el Bouhnani en Jikke van den Berg op het met vallende blaadjes geplaveide Voorhout. © Henriette Guest

Het belang van sporten en bewegen

Sporten en bewegen is sowieso belangrijk om ook sociaal bezig te zijn en om gezond te blijven. ,,Gelukkig wordt het de komende tijd nog mooi weer, want we willen zoveel mogelijk buiten doen. Maar als het straks minder weer wordt dan hebben we de beschikking over een gymzaal waarin we ook op afstand kunnen blijven bewegen.”