In beweging naar werk in Gemeente Stadskanaal

Stadskanaal

Bewegen Werkt

Bewegen Werkt helpt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt om weer actief te worden en mee te doen. De deelnemers komen een half jaar lang, twee keer per week bij elkaar. Samen werken ze aan hun fysieke en mentale gezondheid, leefstijl, sociale vaardigheden en persoonlijke doelen. Denk aan lid worden van een sportvereniging, het vinden van vrijwilligerswerk of in sommige gevallen zelfs het vinden van een betaalde baan.

Pagedal

Het statushouderstraject vindt voornamelijk plaatst in het prachtige recreatiegebied Pagedal. Hier worden voornamelijk bewegingsactiviteiten georganiseerd in de sporthal, fitnessruimte en zelfs in het zwembad. ''Voor veel statushouders ligt de drempel voor zwemmen aanvankelijk wat hoger, aangezien niet iedereen even goed kan zwemmen. Toch vindt men het ontzettend leuk om te leren en is het vanaf de eerste les erg goed bevallen. Hier valt dus op het gebied van zelfvertrouwen veel uit te halen. Na de training was iedereen dolenthousiast, maar ook behoorlijk moe.'', aldus coach Ronald.

Sportief Inburgeren

Momenteel is Bewegen Werkt coach Ronald bezig met het begeleiden van de eerste groep. Dit zijn statushouders die al enkele jaren in Nederland wonen en al aantal cursussen gevolgd hebben. Echter is de sociale kring vaak nog klein en blijft het voor deze groep een grote stap om contact te leggen met andere. Hierdoor zit men voornamelijk alleen thuis. Via het programma 'Sportief Inburgeren' wordt de fysieke en mentale gezondheid van deelnemers verbeterd, wat ook uiteindelijk resulteert in nieuwe contacten en hobby's. Na zes maanden wordt er met Gemeente Stadskanaal gekeken waar iemand goed in is en waar mogelijkheden liggen, op het gebied van werk. Daarnaast ontdekken deelnemers vaak een nieuwe hobby, zoals bijvoorbeeld fitnessen.

Gezellig druk

Voor het aankomende jaar zit trainer Ronald al zo goed als vol met zijn lessen. In november start er een nieuwe groep statushouders die heel recent pas naar Nederland zijn verhuisd. Zij gaan een traject volgen waar de focus wordt gelegd op taal. ''Deze groep spreekt (bijna) geen woord Nederlands, wat het heel uitdagend maar ook erg leuk voor mij maakt.'', vertelt Ronald.

Ook in 2024 staan er twee programma's op de planning waar het gezellig druk is: een reguliere groep uit omgeving Stadskanaal en weer een groep statushouders.