“Ik was een versie van mezelf die ik nooit meer wil zijn.”

Orionis Walcheren

Orionis Walcheren ondersteunt de 120.000 inwoners van de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen op het gebied van werk, inkomen en schulden. Met het proces 'Werken naar Vermogen' laten Orionis en Bewegen Werkt coach Marco Schroevers inwoners re-integreren en participeren. Orionis sprak een van de deelnemers uitgebreid over de samenwerking met Bewegen Werkt.

Het verhaal van Marco

Een bedrijfsongeval maakte anderhalf jaar geleden abrupt een eind aan de baan van deelnemer Marco (26), werken zat er voor hem niet meer in. Hij stond aan de kant, het dagritme verdween net zoals sociale contacten en salaris. Marco kreeg een uitkering van het UWV, wat financieel een flinker aderlating voor hem was. Na een herkeuring van het UWV stopte deze uitkering. Hij werd goedgekeurd. “Voor een aantal beroepen op HBO en universitair niveau. Mijn hoogste diploma is VMBO-B. Waar moet ik dan aan de slag? Ik wist, en weet het nog steeds niet.”

''Omdat ik al een aantal maanden terug was gegaan in inkomen was mijn spaarrekening leeg. Sterker nog, ik had schulden opgebouwd. Ik was nog niet hersteld van het bedrijfsongeval. Ik had nog steeds pijn en had te maken met fysieke beperkingen. Gemotiveerd om te gaan werken was ik totaal niet. Mijn relatie liep op de klippen. Ik was een versie van mezelf die ik nooit meer wil zijn. Dat was allemaal zo verschrikkelijk zwaar. Ik zat echt op een dieptepunt. Alles was negatief.'' “Bij Orionis Walcheren kreeg ik een gesprek met een Klantmanager werk. Zij stelde voor om de GO! Training te volgen. Door deze training heb ik geleerd waar mijn interesses zitten en dat er dingen zijn die ik nog wel kan.

Ik heb de training helaas niet helemaal kunnen afmaken omdat ik een longontsteking kreeg. Daar ben ik lang ziek van geweest. Dat was echt een terugval in mijn gezondheid. Ik was veel alleen thuis, doodde de tijd met films en Netflix kijken en gamen. Dat raak je op een gegeven moment beu. Radeloos voelde ik me, ik wist niet waar ik moest beginnen om alles weer op de rit te krijgen.

Toen het qua gezondheid beter ging, stelde mijn Klantmanager voor om mee te doen aan het programma 'Bewegen Werkt'.

Ik had een leuke klik met de groep van Bewegen Werkt en ook met de trainer Marco Schroevers, klikte het goed. Sporten in groepsverband beviel me wel. Ik ben een gezelschapmens die mensen om me heen wil hebben, dat doet mij veel goeds. Ik had geen tijd meer om depressief te zijn want tijdens het sporten heb ik geen tijd om te piekeren. Ik dacht bij mezelf: ‘'Ga lekker aan de slag. Wat kan er gebeuren?'' Nu kan ik me niet meer voorstellen dat ik niet meer zou sporten. Het zorgt ervoor dat stress verdwijnt. Vroeger sportte ik altijd omdat het moest, nu mis ik het als ik een keer niet ga.”

In het programma van Bewegen Werkt sporten we twee keer per week in groepsverband in de ochtend. Tegelijkertijd startte voor mij een programma via de huisarts. Dat is een traject waarbij je door beter omgaan met stress, slaap, eten en verleidingen leert gezonder te leven. Door deze combinatie heb ik gemerkt en merk ik nog steeds dat het me steeds meer motivatie oplevert.

''Ik had geen tijd meer om depressief te zijn want tijdens het sporten heb ik geen tijd om te piekeren.''