Gemeente Krimpenerwaard

Meer kansen voor vrouwelijke statushouders in gemeente Krimpenerwaard

Wat een energie komt er vrij als de vrouwen in beweging komen. Energie die hard nodig is om iets moois te laten gebeuren! Begin dit jaar begon de gemeenteKrimpenerwaard met Bewegen Werkt voor vrouwelijke statushouders. Met als doel om deze groep in beweging te krijgen. En het werkt!

Vrouw blijft thuis

Uit onderzoeken en in de praktijk blijkt dat vrouwen minder goed integreren dan mannen. De kans dat deze vrouwen in een isolement terecht komen is groot. Dit komt bijvoorbeeld door de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Wanneer de man werk vindt, blijft de vrouw thuis om voor de kinderen en het huishouden te zorgen.
Zo raakt zij uit beeld bij de gemeente. Als de vrouw binnen blijft, doet zij steeds minder mee in onze maatschappij. De stap naar werk wordt zo steeds groter.

De kracht van bewegen

Een groep van ongeveer 15 vrouwen volgt een intensief programma van 20 weken. De moeders hebben kinderopvang geregeld, waardoor zij hieraan mee kunnen doen. Coach Alma de Jong: “Wij geloven in de kracht van bewegen en een gezonde leefstijl. Vrouwen lichamelijk, psychisch én sociaal in beweging brengen, verkleint gezondheidsproblemen en vergroot de kans op participatie in de samenleving.”

Intensief programma

Alma: “Ik ga met deze vrouwen twee keer per week aan de slag met fitness, sport en spel, taal en bewegen en theorielessen over gezonde voeding. Thema’s zoals het vergroten van zelfvertrouwen, doelen stellen, keuzes maken komen aan de orde. We bouwen dit zorgvuldig op. De eerste vijf weken leggen we de nadruk op kennismaking, plezier krijgen in bewegen, veilig voelen en structuur bieden. Daarna gaan we aan de slag met het vergroten van de belastbaarheid en het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.”

Blijvend resultaat

De volgende fase gaat over samenwerking, inzet en discipline, flexibel gedrag en probleemoplossend handelen. “En voor het einde willen we toewerken naar bewustwording van houding, continuïteit van bewegen, ontwikkelen van competenties, verbeteren van leefstijl, zelfstandigheid en initiatief. Al tijdens het project zoeken we samen met de casemanager van de gemeente voor elke deelnemer naar een passend vervolgtraject op het gebied van sport, (vrijwilligers)werk, scholing of re-integratie. Want we zetten in op participatie als blijvend resultaat.”

“Het traject heeft zeker resultaten opgeleverd”, vertelt Eefje Berden, coach van Bewegen Werkt. “Samen met de casemanager van de gemeente en met Team Sportservice Krimpenerwaard hebben de vrouwen nagedacht wat zij willen doen voor werk en sport. Ook hun houding is veranderd. Van afwachtend, zijn ze meer open, vrolijker, hebben meer zelfvertrouwen en tonen eigen initiatief. Ze komen nu zelf met ideeën. Een dame wil vrijwilligerswerk in de zorg gaan doen, als sport kiest zij voor fitness. Een ander wil inpakwerk gaan doen, daarnaast gaat zij starten met Zumba. Een nog jongedame start met een opleiding.”

Wat vonden de deelnemers zelf van Bewegen Werkt?

De vrouwen reageren enthousiast: “Het was heel leuk, ik heb met andere vrouwen kennis gemaakt. Het was goed om te bewegen, ik ben minder moe. We praten veel met elkaar en we hebben het heel gezellig!”

Bron: Krimpenerwaard Verbindt / Foto's: Hannah Hansen