Ik zag iedereen fietsen en dacht ''dit wil ik ook''

Nederland staat internationaal bekend als fietsland, toch kunnen veel volwassenen niet fietsen. Vooral vrouwen met een migratieachtergrond staan op lange wachtlijsten. Buurtsportcoach Jimmy maakt het voor deze doelgroep mogelijk om binnen een korte periode toch zelfstandig succesvol de fiets op te springen.

De Antilliaanse Nathalie (51) leert net als vele andere de skills om te fietsen, dankzij buurtcoach Jimmy Gabriël. Deelnemers betalen twintig euro en mogen dan lessen volgen totdat ze slagen. Deelnemers zijn zeer enthousiast en doen zeer actief mee tijdens de lessen. Nathalie had nog nooit in haar leven gefietst. ''Ik zag iedereen altijd maar fietsen en ik dacht: ik wil het ook eens doen. Normaal gesproken pak ik de auto, maar dit is ook leuk en gezond.''

De vraag naar fietslessen in regio Den Haag is erg groot. Momenteel staan er al 32 mensen op de wachtlijst. Fietsburgermeester Remco de Rijk verbaast de grote vraag niet. ''Er zijn simpelweg heel veel mensen in Den Haag die niet kunnen fietsen. Nu hebben we met de Oekraïense vluchtelingen een grote groep die daarbij komt. De grootste groep voor fietslessen is eigenlijk altijd de niet-autochtone vrouw geweest. Voor mannen is het vaak nog een te grote stap.'' De capaciteit qua deelnemers wordt nu vanwege de drukte op de locaties vergroot en er is zelfs sprake van eventuele uitbreiding, bijvoorbeeld naar Scheveningen of Mariahoeve. Zo draagt Bewegen Werkt bij aan de groei van het aantal fietsers!

959b2833 9325 465a a76e fdbaa006aa70 1