De ervaringen van een deelnemer

Gemeente Enschede

In 2020 nam Maurits deel aan het Bewegen Werkt beweegprogramma in Enschede. Na afronding van het programma ontving Bewegen Werkt coach Anke Klein Gunnewiek een uitbreide e-mail waarin Maurits zijn ervaring deelde. Hieronder lees je hoe hij zijn deelname aan het programma heeft ervaren.

Het verhaal van Maurits

Het Bewegen Werkt programma ging goed van start. De eerste ontmoeting was bij de Twentehallen. Het was een prettige kennismaking. Tijdens de intake bespraken wij onder andere mijn leefpatroon en eetgewoonten. Er werden ook fysieke metingen gedaan en een uithoudingsvermogen test.

De eerste paar weken, vóór corona, waren erg leuk en motiverend. We deden met de groep bijvoorbeeld in de ochtend een beweegoefening op muziek. Iedereen probeert het op zijn of haar eigen tempo bij te houden. Als het even niet lukt i.v.m. een blessure of een ander ongemak wordt daar rekening mee gehouden. Daarnaast wordt het op een leuke laagdrempelige manier gehouden voor de deelnemers. Je wordt steeds iets meer gemotiveerd maar geen drill commando oefeningen. Dat is ook niet goed gezien de aard van het beweegproject. Mensen dienen weer kracht, energie en zelfvertrouwen te halen uit zichzelf om zodoende geleidelijk weer te kunnen participeren in de samenleving. Het is meer een opstap. Maar zowel de fysieke als mentale aspecten komen aan de orde.

Er werd ook stuk theorie behandeld waarbij allerlei persoonlijke ontwikkelingsaspecten aan bod kwamen. Zoals gezond eten, voldoende beweging, omgaan met stress, gezonde gewoonten enz. We kregen hierbij een map met onschatbare waardevolle informatie. Veel theorie kende ik al wel omdat ik geïnteresseerd ben in persoonlijke ontwikkeling.

Tussen de lessen door hadden we pauzes en was er tijd voor een informeel praatje.

De gymzaal naast het buurthuis was een leuke plek om te sporten. De teamspirit was geweldig. Ik werd snel in de groep opgenomen en kon makkelijk kennis maken met ieder afzonderlijk. En samen sporten schept een band. We hebben spellen gedaan met een bal over het net, beweegoefeningen, ook ontspanningsoefeningen. Ik vond de gymzaal trainingen pittig omdat ik toen en nog steeds wel rugklachten had en heb bij teveel belasting. Maar je gaat zonder teveel na te denken meer voorbij je pijngrenzen. Te voorzichtig zijn uit angst om te bewegen is ook niet goed.

Sporten in de Twentehallen met fitnesstoestellen was ook uitdagend. We kregen allemaal een persoonlijk schema. Zo had ik een schema wat speciaal toegespitst was op mijn rugklachten. Deze kregen we netjes uitgeprint en konden we ook thuis gebruiken. Verder kreeg ik huiswerk mee voor rugoefeningen. Hierbij werden flexibiliteit, kracht en spieruithoudingsvermogen getraind. Inmiddels ken ik het hele schema uit mijn hoofd.

Vanwege corona konden we de laatste weken niet fysiek afspreken in de gymzaal en in de fitnesszaal. Echter had onze Bewegen Werkt coach Anke hier wel iets op gevonden door met videobellen samen te bewegen en theorie te behandelen. Tussendoor hadden we contact met elkaar via de app om elkaar tips te geven en te motiveren. Bijvoorbeeld aan elkaar foto’s laten zien van gezonde maaltijden.

Bij Anke kon je altijd terecht met vragen en er was altijd een luisterend oor. Ze is zeer geduldig en geïnteresseerd. Als je vragen had over oefeningen kon zij altijd goed advies geven.

Tot slot heb ik de periode als zeer prettig ervaren en kan andere mensen aanbevelen om dit programma te volgen.