Buurtsportcoaches zetten Den Haag in beweging

Gemeente Den Haag

Steeds meer mensen doen mee aan de sportieve activiteiten in het Haags Sportkwartier, de naam waarmee de gemeente in stadsdeel Escamp probeert mensen in beweging te krijgen. Het Haags Sportkwartier is een samenwerking tussen de gemeente Den Haag, de Haagse Hogeschool, Regioseal Zuidwest, sportverenigingen, bewoners en buurtsportcoaches.

Bewegen Werkt is werkgever van de buurtsportcoaches in de gemeente Den Haag.

Maar liefst twintig wandelgroepen met bij elkaar ruim 150 deelnemers deden afgelopen week in Den Haag mee aan de finale van de Nationale Diabetes Challenge. Het is één van de successen van de buurtsportcoaches Sport & Gezondheid in het Haags Sportkwartier. De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. Deelnemers wandelen sinds juni wekelijks met een zorgverlener, welzijnsprofessional of een buurtsportcoach. De lopers ervaren zo wat het effect is van bewegen op hun gezondheid en diabetes. En omdat bewegen goed is voor iedereen, doen ook mensen zonder diabetes mee.

Centrale plek

Tijdens een groot buurtfeest in en rondom het verbouwde Wijkcentrum Bouwlust, liefkozend al de 'Groene Doos' genoemd, werd woensdag het tweede Trefpunt van het Haags Sportkwartier in gebruik genomen. Na het Trefpunt bij korfbalvereniging HKV/Ons Eibernest is dit de tweede locatie in stadsdeel Escamp van waaruit buurtsportcoaches proberen Hagenaars aan het sporten te krijgen.

''Het nieuwe wijkcentrum is een mooie centrale plek voor ons en de bewoners'', zegt Casy el Bouhnani, die als buurtsportcoach actief is in de wijken Bouwlust en Vrederust. ''Mensen weten nu waar ze terecht kunnen als ze een vraag hebben. En doordat er ook een bibliotheek en een welzijnsorganisatie in zitten is er veel aanloop. Mensen komen soms voor iets heel anders, maar als ze ons zien krijgen ze missschien ook zin om te gaan bewegen.''

Uitgebreide netwerkt

''Je ziet dat het gezamenlijk bewegen ook steeds meer wordt ingezet om mensen in de wijken met elkaar te verbinden'', zegt Maarten Boot, de buurtsportcoach in Moerwijk en Morgenstond. Naast de verschillende wandelgroepen zetten beide coaches zich ook in voor volwassen buurtbewoners die willen leren fietsen. ''Maar iedereen kan met een vraag over bewegen of sporten bij ons terecht. Door ons uitgebreide netwerk bij alle beweegaanbieders, weten we voor iedereen wel iets te vinden.''

Speelroute

Een ander opvallend project van het Haags Sportkwartier is de speelroute door het stadsdeel die kinderen samen met ouders kunnen lopen. De tocht gaat langs verschillende speelplekken in de wijken. Leuk voor de kinderen om te spelen en goed voor de volwassenen om een stuk te wandelen. De route is te downloaden vanaf de internetsite haagssportkwartier.nl.

Drie organisaties

Zoals gezegd heeft het tweede Trefpunt onderdak gevonden in het nieuwe Wijkcentrum Bouwlust. Ook Mooi welzijn en de nieuwe Bibliotheek Bouwlust zitten in het compleet heringerichte pand. Jarenlang hebben bewoners van de wijk gestreden om weer een echte bibliotheek te krijgen. Met een fantastisch resultaat! De nieuwe bibliotheek is al een tijdje open, maar kan door corona nu pas van start gaan met de complete dienstverlening. De bieb organiseert onder meer huiswerkbegeleiding, taakgroepen, lezingen, cursussen en koffieochtenden. De drie organisaties samen zorgen dat het Wijkcentrum nu echt de centrale plek is waar wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten, lezen én sporten. Het Wijkcentrum Bouwlust is (behalve op zondag) de hele week open voor alle wijkbewoners.

Bron: Weekblad De Posthoorn, 29 september 2021