Gemeente Den Haag

Bewegen Werkt in gemeente Den Haag: “Van de scootmobiel naar de hometrainer”

In het AD verscheen een mooi artikel over het Bewegen Werkt programma in de gemeente Den Haag. Hieronder lees je het artikel “Van de scootmobiel naar de hometrainer” van zaterdag 9 november 2019.

In Den Haag loopt het Bewegen Werkt-initiatief. Van de titel is geen woord gelogen. Vraag maar aan Jacqueline Knoester, die zich een compleet ander mens voelt en dankzij de herwonnen energie weer aan de slag wil én kan.

“Ik hoorde op een cursus bij toeval van dit initiatief. ‘Zijn er mensen die in de sociale dienst lopen, verzekerd zijn bij Menzis en die het leuk vinden om te gaan sporten?’ Nou, dat was ik dus. Ik ben 62 en zeg altijd: je bent zo oud als je je voelt. Maar ik heb ook artrose, een kunstheup, een pin in mijn lijf en al een jaar of negen COPD. Je kunt beter vragen: wat heb ik niet? Door de COPD is mijn conditie achteruit gehold. Vroeger liep ik veel, nu alleen nog maar in huis. De rest doe ik met mijn scootmobiel.

Ik ben nu drieënhalve maand bezig met Bewegen Werkt. We gaan met een hele gemêleerde groep en onze leefstijlcoach Robert twee keer in de week naar de sportschool. Van de scootmobiel op de hometrainer, ha ha. In het begin hield ik het nog geen tien minuten uit en moest ik drie keer puffen. Nu hou ik het al een half uur vol. Dat voelt heerlijk, natuurlijk. Vroeger dacht ik dat de sportschool niks voor mij was - omdat ik dacht dat ik het niet kon. Je hebt gewoon een Robert nodig als steuntje in de rug. Ik ben zó enthousiast, dat ik nu zelf ook een fitnessabonnement heb. Ik ga nu twee keer in de week extra, met mijn man, want die heb ik ook aangestoken!

Weer zin in de arbeidsmarkt

Het programma draait niet alleen om meer beweging, maar bijvoorbeeld ook om gezonder eten. Nu at ik altijd al best gezond en ik ben geen snoeperd, maar het kan altijd beter. Mijn doel? Net zo gezond worden als Robert! Ik rook al stukken minder en dat wijntje dat ik af en toe drink, daar wil ik op termijn ook van af. Ik voel me nu al zoveel gelukkiger dan voorheen. Je zou eigenlijk een ‘voor-en-na’-foto moeten maken. Ik sta nu heel anders in het leven.

Van andere deelnemers hoor ik dat ze, doordat ze lekkerder in hun vel zitten, ook weer zin krijgen in de arbeidsmarkt. Ik denk zelf aan vrijwilligerswerk. Ik wil als ervaringsdeskundige leeftijdsgenoten inspireren om ook in beweging te komen. Ik ben al begonnen met mijn man, dus dan denk ik dat ik ook succesvol ben bij anderen, toch?”

Robert Boldewijn, leefstijlcoach bij Bewegen Werkt

“De achtergrond van de deelnemers van het Bewegen Werkt-traject varieert enorm. Jacqueline kampt ‘alleen’ met een fysiek probleem, maar anderen zitten bijvoorbeeld in een sociaal isolement, worstelen met alcohol of zitten in de schuldsanering.

We helpen mensen om haalbare doelen te stellen. Zo krijgen mensen weer zelfvertrouwen om de volgende stap in hun leven te zetten. Of dat nu op de arbeidsmarkt is, of met vrijwilligerswerk. Want het gaat niet alleen om de sportschool, maar ook om het leven daarbuiten. Zodat deelnemers ook mentaal fitter worden en vaardigheden leren zoals samenwerken, afspraken nakomen of leidinggeven. De groepsdynamiek is belangrijk, want onderling motiveren ze elkaar. Wij begeleiden de mensen, maar de deelnemers doen het zelf. Dat is geweldig om te zien.”

Christiaan Rademaker, regioregisseur regio West bij Menzis

“Bewegen Werkt is een prachtig programma waarbij mensen ondersteuning krijgen om in contact te komen met andere mensen én gemotiveerd worden om (meer) te gaan bewegen en gezonder te eten. Dat is belangrijk voor het versterken van de leefkracht van deelnemers. Of ze nou gezond zijn of bijvoorbeeld een chronische ziekte hebben. Leefkracht gaat over de positieve kracht van gezondheid, waardoor mensen dingen kunnen doen die voor hen belangrijk zijn. We zijn dan ook heel blij dat we binnenkort het programma Bewegen Werkt aan meer mensen kunnen aanbieden in Den Haag.”

Bron: AD