Bewegen Werkt al 10 jaar (!) in Overbetuwe

Het tweedaagse Bewegen Werkt-programma in Elst is de afgelopen jaren volop doorontwikkeld. In deze samenwerking zijn in 2021 en 2022 zijn belangrijke ontwikkelingen doorgevoerd om deelnemers te laten participeren of de stap naar werk te zetten

De praktijk

Momenteel is de groep gegroeid naar een aantal van 16 deelnemers. Hier kunnen ieder moment deelnemers instromen, maar ook uitstromen als zij klaar zijn voor het (vrijwilligers)werk. De samenstelling van de groep varieert omdat de deelnemers op verschillende treden van de participatieladder staan. Wat kenmerkend is voor het programma in Elst, is de ruimte voor maatwerk passend bij de wensen van de deelnemers en de korte lijnen tussen de coach en de gemeente. Om dit te bewerkstelligen staat Bewegen Werkt-coach Nick Kramer elke maandag en donderdag klaar om de deelnemers hierin te coachen. Het programma op maandag staat in het teken van fitness, het behandelen van leefstijlthema’s en is er daarnaast ook de gelegenheid om te werken aan de Nederlandse taal.

Het programma op donderdag bestaat uit fitness en sport- en spel. Bij sport-en spel worden verschillende oefeningen en activiteiten ingezet om zelfstandigheid, samenwerking, conditie en plezier te vergroten. Ook is er op donderdag ruimte voor begeleiding in/coaching op persoonlijke ontwikkeldoelen of ontwikkelwensen van deelnemers.

Wat vinden de deelnemers zelf?

''Hakuna Matata (no worries)!'' - Romain

“Ik doe mee aan het programma om fitter en sterker te worden. Daarnaast probeer ik mijn beheersing van de Nederlandse taal te verbeteren. Ik ben afkomstig uit Congo, waardoor ik voornamelijk Frans en Swahili spreek. Dat ik door mijn deelname aan het programma ook kan oefenen aan mijn Nederlands is een mooie bijkomstigheid. Naast het programma werk ik als vrijwilliger bij een zorginstelling.”

''Lekker sporten en de deur uit!“ - Johan

Ik heb last van slaapproblemen, maar door het beweegprogramma voel ik mezelf steeds fitter worden en ben ik steeds actiever overdag. Na het programma wil ik graag blijven sporten en hoop ik dit te kunnen combineren met toekomstige werkmogelijkheden.”

''We zijn zeer tevreden over Bewegen Werkt.'' - Klantmanager

De deelnemers komen letterlijk en figuurlijk in beweging en het is goed voor het opdoen van sociale contacten. Het ondersteunt de statushouders bij het oefenen van de Nederlandse taal. Het is laagdrempelig en voor bijna iedereen passend. Trainer Nick is makkelijk benaderbaar. Hij is geduldig en begripvol. Zelfs de statushouders die nog geen Nederlands of Engels spreken weet hij toch mee te krijgen in zijn programma. De deelnemers zijn enthousiast. Sommigen krijgen de smaak van het sporten te pakken en gaan vaker sporten buiten het traject om. Nick houdt de klantmanagers wekelijks op de hoogte over het programma en de presentie. Het lijntje is kort. Dit traject wordt meestal ingezet als eerste opstap voor participatie.''Bewegen Werkt denkt goed mee in de (on)mogelijkheden van de opdrachtgever en kandidaat.'' - Niels (beleidsadviseur gemeente Overbetuwe)

“We zien dat deelnemers bij de start vaak nog wat afwachtend zijn. Ze reageren niet altijd dolenthousiast. Tijdens het volgen van het beweegprogramma zie je dat dit verandert. Ze tonen meer lef, zijn gemotiveerder en presenteren zich met meer zelfvertrouwen. Een onderdeel van het programma is tips over gezond leven. De meeste deelnemers voelen zich beter en fitter.”