Sinterklaas lekkernijen

Wat zit er in één schaaltje kruidnoten?

De decembermaand staat weer voor de deur. Deze maand neemt veel lekkernijen met zich mee zoals kruidnoten, gevulde speculaas en marsepein. Staat er bij jullie ook al een pot kruidnoten op het bureau of bij de koffieautomaat?

Zonder dat je er erg in hebt loop je toch een paar keer per dag langs en neem je er een paar. Heel lekker, maar ongemerkt gaan er heel wat koolhydraten, vetten en calorieën naar binnen.

Wat kies jij?

Wist je dat in zes kruidnoten evenveel koolhydraten en calorieën zitten als in een koekje of een speculaasje? En zes kruidnoten met chocolade zijn wat dat betreft al twee koekjes! Marsepein, banketstaaf en gevulde speculaas bevatten de meeste voedingswaarde. Een kleine taai taai of een mandarijntje is qua calorieën de beste keus.

Ons advies: maak een bewuste keuze. Kies jouw favoriete snoepgoed en geniet er echt van. En die pot met kruidnoten op kantoor? Zet hem niet binnen handbereik, maar net wat verder weg. Dan is de verleiding minder groot én kom je in beweging wanneer je een handje wilt pakken.

Hoeveel suikerklontjes zitten er in één schaaltje kruidnoten?

Het Diabetesfonds heeft de Sinterklaas lekkernijen op een rij gezet, met voedingswaarden erbij. Gesorteerd op hoeveelheid koolhydraten, van minder naar meer.

Lekkernij

hoeveelheid (g)

koolh. (g)

vet (g)

kcal

kleine taai taai

1 stuk (5 g)

4 g

0 g

15

mandarijntje

1 stuk

6,5 g

0 g

30

speculaasje

1 stuk (10 g)

7 g

2 g

50

kruidnoten

5 stuks (10 g)

7 g

2 g

50

kruidnoten met chocolade

6 stuks (22 g)

13 g

6 g

112

gevulde speculaas

1 stukje (30 g)

15 g

8 g

140

marsepein

1 stukje (25 g)

16 g

4 g

110

Het antwoord op de vraag ''Hoeveel suikerklontjes en calorieën zitten er in één schaaltje kruidnoten (à 40 gr.)?'' Dat zijn bijna 4 suikerklontjes / 200 kcal!

Bron: Diabetesfonds