Sprankelend borgen van vitaliteit voor medewerkers

Sprank

In het najaar van 2021 was adviseur Kees der Weduwe kind aan huis bij Stichting Sprank. Een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking in het westen, midden, oosten en noorden van Nederland.

Vol energie en met plezier aan het werk

Binnen het project Wendbaar aan het werk wilde Sprank vitaliteit een impuls geven. Zo ontstond Sprank & Vrij met het doel om medewerkers vol energie en plezier aan het werk te houden. En een goede en aantrekkelijke werkgever te zijn.

De vragenlijst Sprank & Vrij werd als nul-meting ingezet, maar vooral ook om medewerkers na te laten denken over hun vitaliteit en inzetbaarheid. Daarnaast deden ruim 50 leidinggevenden en coördinerend begeleiders mee met de training ‘In gesprek over vitaliteit’. Alle deelnemers kregen een werkboek waarin het teamgesprek en vitaliteitsgesprek werden toegelicht en met werkvormen geoefend. De training werd met een 7,8 (op een schaal van 0 tot 10) beoordeeld.

Kees: ‘’Het Huis van Werkvermogen bleek een laagdrempelige gesprekstool te zijn. Dat vond ik een prachtig resultaat. Ik geloof namelijk dat het team de beste plek is om het over vitaliteit te hebben. In de teams kunnen namelijk afspraken gemaakt worden hoe samen vitaler te werken. Natuurlijk hadden we last van corona en was het moeilijk om teamsessies te organiseren. Ook speelde de vraag of de coördinerend begeleider het initiatief moest nemen voor de teamgesprekken, of dat dit bij de manager lag. Kortom in de praktijk waren er zeker uitdagingen.’’

En, is het gelukt om te borgen?

Maandag 16 mei ging Kees weer op bezoek bij Sprank. Dit keer voor een evaluatiegesprek met Annika Veldman, Janneke Steller en Arjan Koopman. Zou het gelukt zijn om de positieve uitkomsten van Sprank & Vrij een vervolg te geven? Is het gelukt om te borgen?

Goed nieuws! Ja, dat is Sprank gelukt, want:

  • er is met Arjan Koopman een projectleider Sprank & Vrij
  • vitaliteit komt terug in ontwikkelgesprekken
  • jaarlijkse teamreflectie is de norm, waarbinnen het huis van werkvermogen één van de tools is
  • teamgesprekken worden volop uitgevoerd
  • de aanpak levert mooie gesprekken op waarin de onderstroom ook boven komt
  • er is veel enthousiasme bij de leidinggevenden, HR en bestuurder

Kees: ''Kijk daar word ik nu blij van. Een mooi begin krijgt een sprankelend vervolg!''

Lees meer over de aanpak bij Sprank

Een beschrijving van de aanpak Sprank & Vrij is te lezen in de slotpublicatie van Wendbaar aan het Werk (pagina 18 en 19), of klik op de onderstaande afbeelding.

Wil je meer informatie?

We vertellen je graag meer over onze aanpak en oplossingen. Neem contact met ons op via info@bewegenwerkt.nl of 085 073 33 00.