Menzis

Allen Carr helpt Menzis in haar strijd tegen de sigaret

Monique Mondria, adviseur gezondheid en inzetbaarheid bij Menzis, over haar ervaring met de training stoppen met roken volgens de methode van Allen Carr.

Vrij recent is gemeente Groningen een alliantie aangegaan om meer rookvrije zones in de provincie te creëren. Voor ons was dit een mooie reden om de interesse om te stoppen met roken binnen Menzis te peilen. Hieruit bleek dat er behoorlijk wat collega’s waren die wilden stoppen. Daarnaast hadden Allen Carr en Menzis Werk Gezond, dat is een aparte tak in onze organisatie, al eerder fijne samenwerkingen gehad. Allen Carr werd bij ons aanbevolen door Menzis Werk Gezondheid en na een aantal prettige gesprekken werden wij over de streep getrokken.

Naar aanleiding van de prettige gesprekken eerder in 2018 heeft Menzis meerdere Allen Carr trainingen aangeboden. Hieraan hebben behoorlijk wat collega’s fanatiek aan deelgenomen. Iedereen was erg benieuwd naar de training, aangezien dit een training was die niet te vergelijken is met andere methodes. Mensen weten tegenwoordig namelijk wel dat roken ongezond is, dus daar hoef je ze niets meer over te vertellen. Het mooie van de Allen Carr methode vind ik is dat het de kern van het probleem aanpakt: wat is de achterliggende reden van je nicotineverslaving? Daarnaast hoor je bij veel andere cursussen dat het draait om het moeten stoppen, terwijl je met niet meer hoeven juist meer bereikt naar mijn mening. Met andere woorden: je hoeft niet meer te roken.

Uiteindelijk zijn we heel blij met onze keuze voor Allen Carr, want de resultaten zijn FAN-TAS-TISCH! De eerste metingen laten zien dat ruim 70% van alle deelnemers is gestopt met roken! Wij zijn natuurlijk enorm trots op dit resultaat en willen onze collega’s graag in hun strijd tegen de sigaret blijven ondersteunen. Dit doen wij door middel van het aanbieden van vervolgtrainingen. Hieraan mogen alle deelnemers van de eerste training aan meedoen, dus ook als je na de eerste training nog niet gestopt bent. Dit vinden wij een mooi initiatief, want op deze manier wordt er niemand buitengesloten.

Doordat de medewerkers die deel hebben genomen aan de training zo ontzettend enthousiast zijn, melden zich steeds meer medewerkers zich met de vraag of zij ook mee mogen doen. De positieve resultaten en succeservaringen werken aanstekelijk; we zijn nu al bezig met het plannen van een nieuwe ronde Allen Carr trainingen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen deze dit jaar nog plaatsvinden. Wat overigens opvalt in alle verhalen die hier de ronde gaan over de training is dat de trainster veelvuldig naar voren komt. Men vindt het prettig dat een ex-roker de training geeft, in plaats van iemand die nog nooit gerookt heeft. Dit geeft toch dat stukje verbondenheid en herkenbaarheid die het voor onze collega’s makkelijker maken om te stoppen.