KwadrantGroep

KwadrantGroep: ‘Dit team staat als een huis!’

In de personeelsruimte van Verpleeghuis Parkhove in Leeuwarden hangt een ‘klussenlijst’ aan de muur. Klussen waar geen aannemer aan te pas komt. Nee, ze werken aan hun team. Dat doen ze met het Huis van Werkvermogen. Een denkbeeldig huis met vier verdiepingen, waar op elke etage valt wel iets te verspijkeren.

Ouderenzorgorganisatie KwadrantGroep wilde graag overstappen op zelforganiserende teams. Maar hoe ga je dan te werk? Epco Bouma, teamleider van de Kwadrantgroep Academie, volgde een workshop van Bewegen Werkt bij Zorgplein Noord (destijds Venturaplus). Hij vond tijdens deze workshop in het Huis van Werkvermogen een geschikte methode om teams te ondersteunen in hun teamdialoog.

‘Dit model is ontwikkeld in Finland’, vertelt hij in de personeelsruimte. ‘Het is de uitkomst van jarenlang onderzoek door een professor die organisaties onder de loep heeft genomen. Succesvolle organisaties, failliete organisaties, organisaties met veel conflicten, noem maar op. Zo bedacht hij het Huis van werkvermogen.’ Het team van Verpleeghuis Parkhove is er in juni 2017 mee gestart.