Duurzame inzetbaarheid leeft bij Avoord

Avoord

Bij ouderenzorgorganisatie Avoord is in 2021 veel aandacht besteed aan het ondersteunen van managers bij het nemen van regie op het gebied van duurzame inzetbaarheid. De activiteiten vonden plaats in het kader van Wendbaar aan het Werk Plus, onder leiding van Transvorm en mede mogelijk gemaakt met ESF-DI subsidie.

‘Duurzame inzetbaarheid leeft nu echt bij Avoord’

Marijke Dieckmann is HR-adviseur bij ouderenzorgorganisatie Avoord. Samen met drie collega’s geeft ze het HR-beleid van de organisatie vorm voor ongeveer 1200 medewerkers. Transvorm ging met Marijke in gesprek over Wendbaar aan het Werk Plus.

Handvatten voor managers

Marijke: “In 2017 en 2018 namen we al deel aan Wendbaar aan het Werk. We kozen ervoor om in 2020 duurzame inzetbaarheid in ons beleid op te nemen, maar in verband met corona liepen we vertraging op. Toch wilden we niet wachten totdat ons beleid af was voordat we weer mee konden doen aan het project. Met name op integraal team- en medewerkersniveau was ruimte voor verbetering. Daarom kozen we er nu voor aan de slag te gaan met het geven van handvatten aan onze managers op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Zodat zij het gesprek met medewerkers erover makkelijker kunnen aangaan. En we later onze inzichten vanuit dit project ook mee kunnen nemen in het verder opstellen en afmaken van ons duurzaam inzetbaarheidsbeleid.

Plezier in het werk houden én optimaal inzetbaar blijven

“Natuurlijk is er binnen onze organisatie altijd al aandacht voor onze medewerkers. Toch kwam het voor dat medewerkers en managers pas met elkaar in gesprek gingen over inzetbaarheid als het eigenlijk al te laat was. Nu gaan we eerder het gesprek aan over waar mensen tegenaan lopen in hun werk. En weten we ook hoe we het gesprek aan moeten gaan. Zo voorkomen we problemen. Samen met Bewegen Werkt introduceerden we de theorieën Huis van Werkvermogen en het model van Positieve Gezondheid. Met die tools zorgen we ervoor dat onze medewerkers plezier in hun werk blijven houden én optimaal inzetbaar blijven.”

Onze aanpak

We organiseerden 6 bijeenkomsten voor een groep van 12 managers. Gedurende de bijeenkomsten werd kennis overgedragen en zijn we in gesprek gegaan over de rol van de managers ten aanzien van het thema duurzame inzetbaarheid. Maar ook over wat ze kunnen verwachten van de eigen regie van medewerkers. Er is veel aandacht besteed aan intervisie: Wat komen de managers op de werkvloer tegen, waar liggen de uitdagingen, wat zien zij als mogelijkheden? Met elkaar hierover in gesprek gaan en samen oplossingen vinden, vanuit situaties in de praktijk. Dat leidt tot het vinden van duurzame oplossingen.

Lees meer over de aanpak bij Avoord

Een uitgebreidere beschrijving van de aanpak bij Avoord is te lezen in de slotpublicatie van Wendbaar aan het Werk Plus (pagina 34 en 35).