Informatie en tips

Alcohol

Iedereen weet dat alcohol en verkeer niet samengaan. De reactiesnelheid wordt door alcohol nadelig beïnvloed. Wist je dat 1 glas er wel 1,5 uur over doet om door de lever afgebroken te worden? Bij vrouwen duurt dit zelfs langer.

Norm

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag (bron: Gezondheidsraad).

Stoppen of minderen met drinken?

Om mensen te helpen met minderen of stoppen met het drinken van alcohol, heeft het Trimbos-instituut een app ontwikkeld, Maxx. De app bevat praktische oefeningen, testjes en tips.

Informatie en tips

  • Een glas alcohol bevat gemiddeld 10 gram alcohol. De lever breekt 7 gram alcohol per uur af. De lever doet er dus een uur tot anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken. Hoe meer je drinkt, hoe langer dit duurt.
  • Niet alleen de snelheid waarmee de alcohol in het lichaam wordt afgebroken is van belang. De hoeveelheid alcohol in het bloed is ook afhankelijk van geslacht en gewicht. Alcohol verdunt zich namelijk met het lichaamsvocht. Het lichaam van een man bevat gemiddeld aanmerkelijk meer lichaamsvocht dan het lichaam van een vrouw (vrouwen hebben meer vetweefsel) en zijn gemiddeld ook zwaarder. Dus bij mannen komt de alcohol minder hard aan dan bij vrouwen.
  • Het reactievermogen neemt zeer snel af, ook bij een geroutineerde drinker. Bij twee glazen duurt het al een halve seconde langer voordat iemand, als het moet, op de rem trapt. Bij 80 kilometer per uur betekent die halve seconde dat de remweg elf meter langer wordt. Als iemand veel drinkt wordt hij/zij overmoedig en denkt beter te kunnen rijden. (Bron: Jellinek)
  • Alcohol zorgt dat je ingewikkelde verkeerssituaties niet meer kan overzien. Iemand kan nog maar op één ding tegelijk letten. Ook zie je minder goed wat er aan de rechter- en linkerkant gebeurt (tunnelvisie). Het oog beweegt minder snel naar rechts of naar links en is op het middelpunt van de weg gericht.
  • 1 glas alcohol per dag lijkt de kans op chronische ziekten te verkleinen (1 glas per dag?!) Deze wegen alleen niet op tegen de negatieve effecten van alcohol. Daarom is het advies ook ‘geen alcohol’ (Voedingscentrum).
  • Alcohol wordt meestal gebruikt om positieve redenen; voor de gezelligheid, omdat het lekker is en om te ontspannen. Er kunnen negatieve redenen zijn om te drinken, bijvoorbeeld om zorgen, stress of problemen te vergeten. Het drinken om negatieve redenen kan leiden tot alcoholmisbruik. Sommigen drinken om in een roes te raken of om dronken te worden. Dat is riskant omdat het lichaam aan alcohol went. Lees hier waarom iemand drinkt en hoe het ook gezellig kan zijn zonder alcohol.
  • Jellinek heeft testen ontwikkeld waarmee je je kennis over alcohol kunt testen. Test je kennis over alcohol en drugs
  • Gecombineerd gebruik van alcohol, medicijnen en/of drugs kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Als het ene middel het andere middel op deze manier beïnvloedt, spreken we van een wisselwerking of een interactie. Het wordt daarom ook afgeraden. Veel stoffen in medicijnen en drugs werken op een vergelijkbare manier: ze hebben een effect op je hersenen en worden afgebroken in je lever. Ze kunnen daarom elkaars werking beïnvloeden. De effecten die je kunt verwachten bij het combineren van drugs en medicatie verschillen in sterkte van persoon tot persoon. Dat heeft te maken met je geslacht, je voeding, erfelijke factoren, je conditie, je lichaamsgewicht, etc . Klik hier voor meer informatie

Wil jij werken aan een gezonde leefstijl?

Wij helpen je op weg met informatie en tips op het gebied van bewegen, roken, alcohol, voeding, slaap en ontspanning.